Polskie superowoce warto jeść codziennie. Które mają wyjątkowe właściwości?

Polskie superowoce warto jeść codziennie. Które mają wyjątkowe właściwości?

Dodano: 1

Ponadto skarby z polskich pól mają korzystne działanie na mózg i procesy poznawcze, a także na narząd wzroku czy też na kondycję skóry. Badania naukowe przekonują, że regularne jedzenie owoców jagodowych wpływa korzystnie również na płodność i odporność.

– Regularne spożywanie antocyjanów owoców jagodowych, jako „tarcza” w walce z wirusami, powinno sprzyjać hamowaniu zakaźności wirusów poprzez zmniejszenie propagacji i patogenności SARS-CoV-2 – mówi Joanna Jagła z laboratorium mikrorozmnażania i hodowli truskawek, Niwa Brzezna.

Klejnoty wśród owoców

– Od truskawek i jeżyn do żurawin i borówek, owoce jagodowe są niczym klejnoty wśród owoców, w związku ze szczególnie wysoką zawartością antyoksydantów oraz działaniem przeciwzapalnym. Obok błonnika i witaminy C, owoce jagodowe zawierają różne fitozwiązki nadające im intensywne barwy, takie jak antocyjany czy kwas elagowy, co może mieć kluczowe znaczenie dla ich prozdrowotnego działania. Badania naukowe wykazały, że zwiększona konsumpcja owoców jagodowych wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca, choroby Alzheimera i cukrzycy – czytamy na stronie internetowej Harvard Medical School.

Z kolei eksperci NCEŻ w filmie edukacyjnym na temat superfoods informują, że „bardzo dobrym przykładem polskich superfoods są: borówki, porzeczki, maliny i truskawki. Z uwagi na wysoką zawartość polifenoli i witaminy C, mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu wpływają na opóźnienie procesów starzenia. Warto korzystać z tych produktów sezonowych i najlepiej spożywać je w postaci surowej. W okresie zimowym owoce mrożone, liofilizowane czy suszone też będą dobrym rozwiązaniem”. Dietetycy z NCEŻ zastrzegają jednak, że żaden pojedynczy produkt, czy też grupa produktów, nie pokryją zapotrzebowania organizmu na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Apelują więc, aby owoce jagodowe traktować jako cenny, prozdrowotny dodatek do diety, a nie jako podstawę całodziennego wyżywienia.

Moda na jagody

Konsumenci, dietetycy, lekarze, kucharze oraz rozmaite instytucje coraz bardziej dostrzegają potencjał polskich superowoców. Hucznie obchodzone są czerwcowe Dni Otwarte na plantacjach jagody kamczackiej, Dni Truskawki, które w tym roku zaplanowano na weekend 25 – 26 czerwca. Jest także „1 LIPCA – Dzień Polskiej Borówki”. Co ważne, studenci kierunków związanych z żywnością i żywieniem, na Wydziale Nauk o Zdrowiu, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego czy w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie uczą się o polskich superowocach. W przyszłości ta wiedza zaprocentuje lepszym zdrowiem Polaków.

Więcej szczegółowych informacji na temat walorów zdrowotnych konkretnych owoców jagodowych można znaleźć m.in. na stronach internetowych projektu „Czas na polskie superowoce” http://polskiesuperowoce.pl/, na stronie serwisu branżowego Dietetycy.org.pl., a także w archiwum naszego portalu – pod wspólnym tagiem „owoce jagodowe”.
Materiał przygotowany we współpracy z Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Źródła:
Harvard Health Publishing: „Eat this fruits for their anti-inflammatory benefits”
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: „Superfoods – czyli jedzenie o niezwykłych właściwościach”
American Institute for Cancer Research
Przemysł Spożywczy: „Superowoce”
GQ Magazine: „Are superfoods really all that super?”
Lonely Planet: „Talking superfoods and sustainability with Nandita Iyer”
UC Davies: „What makes superfood so super?”
Journal of Beautiful Business: „Of Superfoods and Superfads”
Strona internetowa SGGW: „Polskie superowoce”

Czytaj też:
Co się stanie, jeśli zjesz truskawkę z szypułką? Odpowiedź cię zaskoczy
Czytaj też:
Poznaj listę najzdrowszych owoców. Dlaczego na pierwszym miejscu znalazła się cytryna?

Źródło: Serwis Zdrowie PAP / Beata Igielska
 1

Czytaj także