Czy oliwa jest olejem, czy olej oliwą? Co jest zdrowsze? Na czym smażyć, a czym polewać sałatki? Czyli o zdrowych tłuszczach, które powinny się znaleźć w codziennym menu.
Dwa najzdrowsze tłuszcze roślinne to rodzimy olej rzepakowy oraz śródziemnomorska oliwa z oliwek. Czym się różni oliwa od oleju? Oliwa jest wytwarzana z oliwek. I to jest zasadnicza różnica, bo olej może być tłoczony z ziaren słonecznika, rzepaku, sezamu, lnu, winogron, pestek dyni, orzechów włoskich lub laskowych. Skoro mamy taki duży wybór, dlaczego zalecane są właśnie rzepak i oliwki? Ponieważ są uznawane za jedne z najzdrowszych.
Więcej możesz przeczytać w 47/2015 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.