Zdrowotny napar z kurkumą na chłodne dni. Przepis Agnieszki Cegielskiej
Czas zimy oraz pandemia koronawirusa skłaniają wiele osób do zadbania o swoją odporność. Jednym ze sposobów, by to osiągnąć, jest picie zdrowotnych naparów. Działają profilaktycznie – chronią przed rozwojem infekcji i chorób dzięki zawartości odżywczych składników. Szczególnie warto zwrócić uwagę na napar z kurkumą, który zawiera również imbir oraz cynamon cejloński.
Dlaczego warto przygotować napar z kurkumą?
Kurkuma zawiera duże ilości substancji czynnej zwanej kurkuminą. Kurkumina jest jednym z najsilniejszych związków przeciwutleniających o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, i oczyszczającym. Innym zdrowym składnikiem w naparze jest cynamon. Badania wykazały, że cynamon ma najwyższą wartość przeciwutleniającą spośród wszystkich przypraw. Podobnie jak imbir, jest również stosowany w łagodzeniu nudności. Imbir z kolei wykazuje silne działanie przeciwzapalne, chroniąc w ten sposób organizm przed rozwojem różnych schorzeń.
„To jest jeden z moich ulubionych naparów, z którym – kiedy jest chłodno – praktycznie się nie rozstaję” – napisała znana prezenterka Agnieszka Cegielska.
Przepis na napar z kurkumą
Składniki:
- kurkuma w proszku
- świeży imbir
- kilka goździków
- laska cynamonu cejlońskiego
- miód, na przykład lipowy
- pigwa lub cytryna
Sposób przygotowania:
- Do dzbanka wsyp łyżkę stołową kurkumy, kawałek pokrojonego świeżego imbiru, kilka goździków oraz laskę cynamonu cejlońskiego.
- Zalej 3/4 dzbanka wrzątkiem. Przykryj dzbanek, aby zatrzymać wewnątrz wszystkie smaki.
-
Po odczekaniu 5-10 minut dolej przestudzonej przegotowanej wody i dopraw napar miodem i pigwą lub wyciśniętym sokiem z cytryny.
*Pamiętaj, że ani miodu, ani cytryny nie dodajemy do wrzątku, ponieważ stracą wtedy swoje właściwości. Ilość dodawanego miodu zależy od własnych preferencji.
Na zdrowie!