Przepis na jesień: gnocchi z sosem dyniowym i fetą

Przepis na jesień: gnocchi z sosem dyniowym i fetą

Dodano: 
Gnocchi
Gnocchi 
Gnocchi z sosem dyniowym i serem feta to świetny sposób na smaczny i łatwy do przyrządzenia jesienny obiad. Oto przepis na tę potrawę!

Przepis przygotowała Svetlana Owsiankina, tancerka Opery Narodowej, która na swoim koncie na Instagramie Fit Przepisy od Baletnicy zgromadziła już ponad 200 tysięcy fanek i fanów i która co jakiś czas publikuje na tym profilu pomysły na często szybkie do wykonania, ale i zdrowe dania.

Przepis na gnocchi z sosem dyniowym i fetą: składniki

  • około 400-500 g gnocchi (gotowe gnocchi kupisz w większości supermarketów)
  • 1 duża marchewka
  • około 2 szklanek pokrojonej w kostkę dyni
  • pół szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • około 80 g sera feta
  • sól, papryka słodka i ostra do smaku
  • suszona natka pietruszki
  • woda

Gnocchi z sosem dyniowym i fetą: sposób przygotowania

Gnocchi ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W czasie, gdy będzie się ono gotować, pokrój marchewkę, i cebulę w kostkę i obsmaż na oliwie. Następnie dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, dynię i przyprawy. Dolej wodę – tyle, aby dokładnie przykryła ona warzywa. Duś na małym ogniu pod przykryciem aż marchew stanie się miękka. Pod koniec dodaj ugotowane gnocchi i wszystko wymieszaj. Podawaj z pokruszonym serem feta.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia to bogate źródło wapnia, fosforu, magnezu, potasu, cynku. Co więcej dynia jest warzywem niskokalorycznym, więc można ją bezpiecznie jeść na diecie odchudzającej. W dyni znajdują się też często niedoceniane pestki, które wspomagają działanie układu pokarmowego, zapobiegają rozwojowi miażdżycycukrzycy, a także – co szczególnie ważne jesienią – wzmacniają odporność.

instagramCzytaj też:
Lubisz jesień i słodycze? Pora na... babeczki z żołędzi!

Opracowała:
Źródło: Instagram