Co to jest odporność?

Co to jest odporność?

Dodano: 1
Skąd brać odporność
Skąd brać odporność / Źródło: Adobe Stock
W trudnym czasie epidemii SARS-CoV-2 poszukujemy każdej możliwości, by podnieść swoje szanse na pozostanie wolnym od infekcji. Jedną z najważniejszych rad, które słyszymy niemal zewsząd, jest apel by utrzymywać wysoką odporność. Co to jednak oznacza? Co to jest odporność, jak ją zdobyć, czy raczej utrzymać?

Odporność organizmu służy jego obronie przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, takich jak bakterie, grzyby, pierwotniaki czy wirusy ale również różnego rodzaju ciał obcych, w tym substancji toksycznych. Inną ważną jej funkcją jest utrzymywanie pod kontrolą potencjalnie groźnych czynników pochodzących z wnętrza organizmu, a przede wszystkim rozwijających się komórek nowotworowych. Efekt ochronny przed tymi zagrożeniami uzyskiwany jest przez tzw. układ odpornościowy, czyli immunologiczny na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze, dzięki działaniu nieswoistych rozpuszczalnych (humoralnych) składników odporności, takich jak lizozym, laktoferyna i wiele innych. Mają one m.in. zdolność neutralizowania atakujących nas drobnoustrojów.
  • Kolejną linią obrony są działające indywidualnie, lub w sposób skoordynowany poprzez zapalenie, komórki naturalnej części naszej odporności. Ich podstawową bronią jest zdolność do fagocytozy, czyli pożerania drobnoustrojów lub innych niepożądanych elementów pochodzących najczęściej spoza organizmu.
  • Najbardziej zaawansowanym sposobem odpowiedzi obronnej organizmu jest reakcja za pomocą odporności nabytej, która generuje zdolność do wysoce swoistego rozpoznawania zagrożeń, pozwalającego na bardzo precyzyjne skierowanie działań skutecznie eliminujących zagrożenie.

Ten krótki przegląd pokazuje, że odporność organizmu to pojęcie niezwykle szerokie. Próba jej zdefiniowania jest tak trudna, jak zadanie określenia czym jest bezpieczeństwo państwa. W przypadku państwa, termin bezpieczeństwo oznaczać może całą gamę obszarów działania, bo za bezpieczeństwo granic, wewnętrzne, zdrowotne, energetyczne, informatyczne itd. odpowiadają kompletnie różne, często pozornie niepowiązane ze sobą służby i instytucje. Podobnie jest z odpornością, za którą odpowiada m.in. stan powłok organizmu, humoralne elementy protekcyjne, komórkowe mechanizmy odporności naturalnej, inaczej nieswoistej i najbardziej zaawansowana - odporność nabyta, czyli swoista. Poszczególne rodzaje zabezpieczenia organizmu przed infekcjami lub innym zagrożeniem złożone są z wielu elementów zarówno humoralnych, jak i komórkowych. Właściwe działanie każdego z nich zależy od obecności w organizmie różnych materiałów budulcowych, elementów regulujących i energii potrzebnej do ich wytworzenia i funkcjonowania. Ważne jest też prawidłowe funkcjonowanie systemów i narządów odpowiedzialnych za wytworzenie i przygotowanie do działania składników odporności, w tym szpiku kostnego, grasicy, układu limfatycznego i wątroby. Można powiedzieć, że zasoby i siły całego organizmu uczestniczą w budowaniu odporności, dlatego najprostszym sposobem określenia co jest potrzebne dla jej zachowania jest stwierdzenie – jak najlepsza kondycja ogólna.

Każdy przeciętnie zdrowy człowiek powinien mieć odporność zdolną do obrony przed większością codziennych, typowych zagrożeń. Dzięki temu wszyscy jesteśmy zdolni do przeżycia w wypełnionym niebezpieczeństwami środowisku. Zatem posiadanie dobrej odporności to raczej rozwiązanie kwestii: jak jej nie stracić?

Najważniejszym wspólnym mianownikiem wszelkiej aktywności naszego organizmu jest ograniczony zasób energii do wykorzystania w danym momencie. Nawet osoby o wystarczających wewnętrznych zasobach energetycznych nie są w stanie uwolnić wszystkich zapasów od razu. Ponieważ WSZELKIE aktywnie toczące się procesy odpornościowe są niezwykle energochłonne, dlatego w czasie np. infekcji należy do maksimum ograniczyć zużycie energii na cokolwiek innego niż walka z czynnikiem infekcyjnym. Stąd tradycyjne rozwiązania w tym zakresie, takie jak pozostawanie w łóżku, spożywanie lekkostrawnych posiłków jak np. rosół, nadal pozostają najlepszą radą na czas infekcji, szczególnie wirusowej.

Innym elementem który musi być dostarczany w dużych ilościach dla sprawnego funkcjonowania układu odpornościowego są składniki budulcowe, przede wszystkim aminokwasy. I tu również kwestia właściwego odżywiania jest kluczowa, szczególnie u dzieci, które dopiero budują wiele elementów swojego układu immunologicznego. Wszelkie nieostrożnie stosowane diety eliminacyjne, mogą w okresie dojrzewania spowodować niedorozwój elementów odpowiedzialnych za naszą obronę.

Z dostarczaniem właściwego budulca wiąże się również dostarczanie różnego rodzaju mikroelementów, kwasów tłuszczowych i witamin, które muszą uzupełnić skład budowanych z aminokwasów białek, aby uzyskać wysoce wyspecjalizowane produkty zdolne do wykonywania zaawansowanych funkcji odpornościowych. Trzeba jednak pamiętać, że różnorodność tych dodatkowych elementów jest ogromna i że do uzyskania właściwej funkcji odpornościowej potrzebujemy ich WSZYSTKICH. Nie możemy natomiast oczekiwać, że suplementacja witaminami, albo wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi lub niektórymi pierwiastkami rozwiąże wszystkie nasze problemy odpornościowe. Ich niedobór może być co prawda niekorzystny dla odporności, ale nadmierna suplementacja również do niczego dobrego nie doprowadzi.

Niezwykle ważnym elementem budowania właściwej odporności jest zapewnienie odpowiedniej immunizacji. Jest to proces polegający na „rozpoznawczym” kontakcie elementów odporności swoistej, a więc tej najskuteczniejszej, z jak najszerszą gamą antygenów ze środowiska. Antygeny to cechy charakteryzujące różnorodne składniki środowiska, w tym bakterie, wirusy itp., ale również toksyny. Dzięki immunizacji, reakcja naszych limfocytów stykających się po raz kolejny z zagrażającym nam czynnikiem jest szybka, sprawna i zwykle nie dopuszcza do rozwoju infekcji. Efektywna immunizacja w warunkach normalnych odbywa się najczęściej w jelitach. Dlatego stan naszych jelit odgrywa kluczową rolę w najskuteczniejszym budowaniu odporności.

Colostrum - naturalne wsparcie systemu odpornościowego

Aby przygotować jelita noworodka do skutecznego pełnienia funkcji immunologicznej, natura wytworzyła doskonały produkt – colostrum. Jest to niezwykle złożony zestaw około 250 czynników bioaktywnych, regulujących nie tylko stan śluzówki jelita, skład i dobrostan mikrobioty jelitowej, ale także, a może przede wszystkim funkcję układu immunologicznego jelit. Sprawne immunologicznie jelito gwarantuje z kolei właściwą immunizację. Dzięki tysiącleciom doświadczeń z colostrum okazało się, że produkt ten pochodzący od krowy doskonale wypełnia swą funkcję również w ludzkim jelicie. Colostrum bovinum okazało się najlepszym i najwszechstronniejszym suplementem odpornościowym, co udowodniły liczne badania naukowe i wielowiekowe obserwacje medycyny, zarówno ludowej, jak i akademickiej.

Dr n med. Maciej Hałasa, Immunolog. W ostatnich latach zajmuje się przede wszystkim funkcją układu immunologicznego jelit, jego związkiem z zaburzeniami odporności oraz rozwojem uczuleń, a także możliwościami jego naturalnej regulacji (m.in. colostrum, probiotyki).
Źródło: Genactiv
 1
  •  
    Odkąd korzystam z porad dietetyczki z Projekt Zdrowie, wiem, że moje jadłospisy są tak dobrze zbilansowane, że wpływają między innymi na utrzymanie poprawnej odporności mojego organizmu. Dzięki rozpisanej diecie nie tylko chudnę, ale i czuję się coraz lepiej, mam więcej energii i siły.
    Dodaj odpowiedź 1 0
      Odpowiedzi: 0

    Czytaj także