Co mrozić, a co wekować, czyli o przedłużaniu świeżości świątecznych potraw

Co mrozić, a co wekować, czyli o przedłużaniu świeżości świątecznych potraw

Dodano: 
Wekowanie
Wekowanie / Źródło: Shutterstock
Jagna Niedzielska, specjalistka od spraw zero waste, czyli (w skrócie) tego, jak nic nie marnować, podpowiada, które ze świątecznych potraw można mrozić lub wekować.

Ekspertka w jednym ze swoich najnowszych postów na Instagramie opublikowała specjalną ściągę z listami potraw, które można wekować i lub mrozić po świętach. Znalazła się również jedna do wykorzystania na oba z wymienionych sposobów i dwie, których mrozić i wekować się nie da.

Świąteczne potrawy, których NIE można ani mrozić, ani wekować

  • sałatka jarzynowa (jedna z obserwatorek Jagny Niedzielskiej dodała w komentarzu sposób na przedłużenie świeżości sałatki jarzynowej: wystarczy nie mieszać całości od razu z majonezem; pokroić warzywa, trzymać je w szklanym pojemniku, a dopiero potem mieszać z majonezem tylko tyle, ile potrzeba w danej chwili)
  • śledzie

Świąteczne potrawy, które można mrozić

Świąteczne potrawy, które można wekować

Potrawy, które można i mrozić, i wekować

Jak wekować świąteczne potrawy?

Jagna Niedzielska robi to na sucho, w piekarniku. Wstawia do niego zamknięte słoiki tak, by nie stykały się ze sobą, następnie rozgrzewa piekarnik do temperatury 100℃ i trzyma je przez około 40 minut. Potem otwiera drzwi piekarnika i czeka, aż słoiki ostygną. Przechowuje je do góry nogami – wieczkiem do dołu.

instagramCzytaj też:
Czy potrafisz wymienić nazwy wszystkich dwunastu potraw wigilijnych? Quiz

Źródło: Instagram / Jagna Niedzielska
 0

Czytaj także