Otyłość szkodzi nawet naszym... włosom! Mogą wypadać całymi garściami

Otyłość szkodzi nawet naszym... włosom! Mogą wypadać całymi garściami

Dodano: 
Włosy, zdjęcie ilustracyjne
Włosy, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Shutterstock / Maidannikov
Japońscy naukowcy przekonują, że otyłość spowodowana czynnikami genetycznymi lub dietą wysokotłuszczową może sprawiać, że stajemy się bardziej podatni na wypadanie włosów. Zmiany spowodowane nadmiarem kilogramów mogą wywoływać stany zapalne mieszków włosowych, co znacznie je osłabia.

Od dawna zwraca się uwagę na to, że otyłość może mieć związek z zaburzeniami hormonalnymi. Na poziomie biologicznym doprowadza zaś do zmian, które mają wpływ nawet na stan naszych włosów, a właściwie komórek macierzystych mieszków włosowych. Otyli są narażeni na to, że ich fryzura może przerzedzić się znacznie szybciej niż u osób z prawidłową masą ciała.

Jaki wpływ na kondycję włosów ma otyłość?

Na łamach prestiżowego czasopisma „Nature” naukowcy z Tokyo Medical and Dental University wykazali, że zarówno sama otyłość, jak i stosowanie diety wysokotłuszczowej może mieć szkodliwy wpływ na włosy. Potwierdzono to nawet w badaniach laboratoryjnych na szczurach.

Osobniki karmione wysokokaloryczną i pełną tłuszczu karmą już po 4 dniach miały bardziej osłabioną sierść niż pozostałe gryzonie odżywiające się prawidłowo, a niewłaściwy sposób żywienia doprowadził do aktywacji cytokin zapalnych w komórkach macierzystych mieszków włosowych, co nasiliło wypadanie włosów.

Chcesz, że by włosy mniej wypadały? Zadbaj o to, co jesz, a nie tylko o kosmetyki!

Jeśli więc chcemy sprawić, by nasze włosy lepiej wyglądały i nadmiernie nie wypadały, powinniśmy zacząć od zadbania o naszą sylwetkę i sposób, w jaki się odżywiamy – wbrew pozorom taka porada może być skuteczniejsza niż stosowanie wielu popularnych kosmetyków do włosów.

Czytaj też:
7 naturalnych olejków, które zapobiegają nadmiernemu wypadaniu włosów
Czytaj też:
10 nawyków, które nas najbardziej postarzają. Co najszybciej dodaje nam lat?
Czytaj też:
Dieta MIND, czyli... co jeść, by nasz mózg działał sprawniej na starość?