Zaskakujące przyczyny niedoboru witaminy D

Zaskakujące przyczyny niedoboru witaminy D

Dodano: 
Witamina, witamina D
Witamina, witamina D / Źródło: Fotolia / ExQuisine
Witamina D jest niezbędna do prawidłowej pracy całego organizmu. Zdawać by się mogło, że latem, gdy słońce intensywnie świeci, nie może dojść do jej niedoborów. A jednak jest to możliwe. Sprawdź, jak objawia się niedobór witaminy D i jakie są tego przyczyny.

Witamina D jest rozpuszczalną w tłuszczach witaminą, która powstaje, gdy skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Znajduje się w niewielkiej liczbie produktów spożywczych, dlatego producenci żywności czasem sami ją dodają. Chociaż o suplementacji witaminy D należy pamiętać głównie zimą, latem też może dojść do jej niedoborów.

Witamina D – działanie

Witamina D odpowiada przede wszystkim za mocne kości, ponieważ zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu w jelitach. Ponadto wspomaga pracę mięśni, funkcjonowanie układu odpornościowego, wzrost komórek, a także reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza stan zapalny, który może prowadzić do chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy nowotwór.

Witamina D – przyczyny niedoboru

Do niedoboru witaminy D może dojść w wyniku różnych czynników:

  • Najczęściej do niedoboru dochodzi na skutek niewystarczającej ekspozycji skóry na promienie słoneczne, wynikającej z przebywania w pomieszczeniach i budynkach.
  • Smarowanie skóry kremami z wysokim filtrem chroni przed rakiem i poparzeniami, ale także zmniejsza wchłanianie witaminy D.
  • Osoby z ciemną karnacją potrzebują więcej promieni słonecznych, by móc wyprodukować odpowiednią ilość witaminy D.
  • Zdolność ludzi do wchłaniania witaminy D może maleć wraz z wiekiem. Wpływ ma także masa ciała – nadwaga może powodować niedobory witaminy D, ponieważ tkanka tłuszczowa osłabia jej wchłanianie.
  • Temperatura otoczenia również ma znaczenie. Ciepła skóra lepiej pochłania promienie słoneczne, wytwarzając witaminę D niż zimna.
  • Niedobór witaminy D może towarzyszyć chorobom jelit (np. choroba Leśniowskiego-Crohna), ponieważ w ich przebiegu dochodzi do zaburzeń wchłaniania przez komórki jelit.
  • Zapotrzebowanie żywieniowe niemowlęcia lub płodu może obniżać poziom witaminy D u matek karmiących i kobiet w ciąży.
  • W przypadku niemowląt karmionych piersią suplementacja witaminy D jest konieczna, ponieważ w mleku matki znajduje się jej niewiele.

Czytaj także:
Fast food wpływa na płodność kobiety. Szokujące badania

Witamina D – objawy niedoboru

Objawy niedoboru witaminy D mogą być nietypowe, mogą zmieniać się z biegiem czasu i są podobne do objawów wielu dolegliwości. Dlatego też niebezpieczne jest samodzielne zdiagnozowanie niedoboru witaminy D. Jeżeli wystąpi któryś z poniższych objawów, należy skonsultować się z lekarzem:

  • bóle kości i podatność na złamania,
  • osłabiona odporność organizmu,
  • wyczerpanie, nawet z wystarczającą ilością snu,
  • choroby przyzębia,
  • wysokie ciśnienie,
  • zmiana nastroju, lęki, depresja.

Czytaj także:
Stres może powodować choroby. Tych sygnałów nie wolno ignorować

Witamina D – źródła

Istnieje kilka pokarmów, które naturalnie zawierają trochę witaminy D:

  • tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk i makrela,
  • wątróbka wołowa,
  • ser,
  • grzyby,
  • żółtka jaj.

Witamina D jest także dodawana do niektórych pokarmów na etapie produkcji. Warto dokładnie czytać etykiety, ponieważ informacja o zawartości witaminy D powinna być wyszczególniona na opakowaniu. Do produktów wzbogaconych najczęściej zalicza się:

  • płatki śniadaniowe,
  • mleko,
  • jogurty,
  • napoje sojowe.

Czytaj także

Czytaj także