Cudowne właściwości granatów. Dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej?

Cudowne właściwości granatów. Dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej?

Dodano: 
Granat
Granat Źródło: Fotolia / M.studio
Granaty możemy dostać niemal w każdym sklepie owocowo-warzywnym. Niektórzy sięgają po nie regularnie, inni omijają szerokim łukiem. Fakt, obieranie granatów może nastręczyć problemów, jednak nie należy się poddawać. Te kolorowe owoce mają niesamowity wpływ na zdrowie.

Granaty są jednymi z najzdrowszych owoców na Ziemi. Dla większości osób są to jednak zwykłe, egzotyczne owoce, które bardzo trudno obrać ze skórki. Z pewnością właśnie dlatego rzadko po nie sięgamy. Wydłubywanie maleńkich kuleczek jest zajęciem żmudnym i czasochłonnym, jednak znając korzyści prozdrowotne, można przełamać swoją niechęć do tego owocu.

Granaty – składniki odżywcze

Owoc granatu ma około 5-12 cm średnicy. Jest czerwony, okrągły i wygląda trochę jak czerwone jabłko z łodygą w kształcie kwiatu. Skórka granatu jest gęsta i niejadalna, ale w środku znajdują się dziesiątki jadalnych nasion. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i bioaktywne związki roślinne, ale zawierają również trochę cukru.

W jednej filiżance, mieszczącej około 170 g czerwonych kuleczek, znajdziemy:

  • 7 g błonnika,
  • 3 g białka,
  • witaminę C (ok. 30 proc. dziennego zapotrzebowania),
  • witaminę K (ok. 36 proc. dziennego zapotrzebowania),
  • kwas foliowy,
  • potas.

Granaty zawierają dwa związki roślinne o dużych właściwościach leczniczych. Punicalagin jest silnym przeciwutleniaczem, który walczy z wolnymi rodnikami, a kwas punikowy to rodzaj sprzężonego kwasu linolowego o silnym działaniu biologicznym.

Granaty – wpływ na zdrowie

Dzięki unikalnemu składowi, granaty wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Oto niektóre z nich:

  • Granaty mają silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu mogą chronić przed wieloma groźnymi chorobami, np. przed rakiem i cukrzycą.
  • Wstępne badania wskazują, że sok z granatów może być przydatny u mężczyzn z rakiem prostaty, potencjalnie hamując wzrost raka i zmniejszając ryzyko śmierci.
  • Wykazano, że regularne spożywanie soku z granatów obniża ciśnienie krwi, które jest jednym z głównych czynników wpływających na ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru.
  • Granat może pomóc w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych i grzybiczych. Związki roślinne w granacie mogą pomóc w zwalczaniu szkodliwych mikroorganizmów. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze może również chronić przed infekcjami i stanem zapalnym w jamie ustnej.
  • Istnieją pewne dowody, że owoc granatu może poprawić pamięć, a nawet pomóc w walce z chorobą Alzheimera.

To tylko kilka powodów, dla których warto sięgać po granaty jak najczęściej. Są świetnym dodatkiem do ciast, deserów i przeróżnych sałatek. Rewelacyjny w smaku jest także sok z granatów. Dlatego warto się przełamać i poświęcić kilkanaście minut na obranie granatu.

Czytaj też:
Dlaczego warto jeść jabłka? O tym mogłeś nie wiedzieć