Granaty są jednymi z najzdrowszych owoców na Ziemi. Dla większości osób są to jednak zwykłe, egzotyczne owoce, które bardzo trudno obrać ze skórki. Z pewnością właśnie dlatego rzadko po nie sięgamy. Wydłubywanie maleńkich kuleczek jest zajęciem żmudnym i czasochłonnym, jednak znając korzyści prozdrowotne, można przełamać swoją niechęć do tego owocu.
Granaty – składniki odżywcze
Owoc granatu ma około 5-12 cm średnicy. Jest czerwony, okrągły i wygląda trochę jak czerwone jabłko z łodygą w kształcie kwiatu. Skórka granatu jest gęsta i niejadalna, ale w środku znajdują się dziesiątki jadalnych nasion. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i bioaktywne związki roślinne, ale zawierają również trochę cukru.
W jednej filiżance, mieszczącej około 170 g czerwonych kuleczek, znajdziemy:
-
7 g błonnika,
-
3 g białka,
-
witaminę C (ok. 30 proc. dziennego zapotrzebowania),
-
witaminę K (ok. 36 proc. dziennego zapotrzebowania),
-
kwas foliowy,
-
potas.
Granaty zawierają dwa związki roślinne o dużych właściwościach leczniczych. Punicalagin jest silnym przeciwutleniaczem, który walczy z wolnymi rodnikami, a kwas punikowy to rodzaj sprzężonego kwasu linolowego o silnym działaniu biologicznym.
Granaty – wpływ na zdrowie
Dzięki unikalnemu składowi, granaty wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Oto niektóre z nich:
-
Granaty mają silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu mogą chronić przed wieloma groźnymi chorobami, np. przed rakiem i cukrzycą.
-
Wstępne badania wskazują, że sok z granatów może być przydatny u mężczyzn z rakiem prostaty, potencjalnie hamując wzrost raka i zmniejszając ryzyko śmierci.
-
Wykazano, że regularne spożywanie soku z granatów obniża ciśnienie krwi, które jest jednym z głównych czynników wpływających na ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru.
-
Granat może pomóc w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych i grzybiczych. Związki roślinne w granacie mogą pomóc w zwalczaniu szkodliwych mikroorganizmów. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze może również chronić przed infekcjami i stanem zapalnym w jamie ustnej.
-
Istnieją pewne dowody, że owoc granatu może poprawić pamięć, a nawet pomóc w walce z chorobą Alzheimera.
To tylko kilka powodów, dla których warto sięgać po granaty jak najczęściej. Są świetnym dodatkiem do ciast, deserów i przeróżnych sałatek. Rewelacyjny w smaku jest także sok z granatów. Dlatego warto się przełamać i poświęcić kilkanaście minut na obranie granatu.
Czytaj też:
Dlaczego warto jeść jabłka? O tym mogłeś nie wiedzieć