Lekarstwo na talerzu

Lekarstwo na talerzu

Dodano: 
Dietetycy i lekarze są zgodni, że w przypadku niektórych chorób prawidłowa dieta nie tylko może zahamować ich postęp i być ważnym wsparciem terapii, ale wręcz doprowadzić do wyleczenia.

Z pewnymi dolegliwościami można więc skutecznie walczyć za pomocą jedzenia. Nie jest to oczywiście możliwe przy ciężkich schorzeniach i bynajmniej nie oznacza, że można zrezygnować z porad lekarza. Chorobą, w której wiele zależy od właściwej diety, jest cukrzyca typu II. W jej przypadku lekarstwami są początkowo ruch, czyli aktywność fizyczna, i to, co znajduje się na talerzu. Warto, by jak najczęściej gościły na nim produkty z pełnego ziarna, warzywa i owoce.


Powinno się zapomnieć o bułkach, ciastach, słodyczach i tłustych serach, tłustych mięsach i wędlinach. Dobrze po prostu schudnąć, bo za główną przyczynę tej choroby uważa się otyłość. Nagrodą może być lepsze zdrowie. Z kolei przy nadciśnieniu tętniczym trzeba ograniczyć ilość sodu w diecie. A że głównym jego źródłem jest sól, trzeba zmniejszyć jej spożycie: mniej solić i nie jeść produktów obfitujących w sól – konserw, wędlin i wędzonek. Właściwe odżywianie się może też w znacznym stopniu uchronić nas przed odkładaniem się cholesterolu w tętnicach, czyli ograniczyć ryzyko miażdżycy, a co za tym idzie – np. zawału serca. Głównym winowajcą są nasycone kwasy tłuszczowe (np. tłuste mięsa, wędliny), sprzymierzeńcem – produkty pełnoziarniste oraz warzywa i owoce. Zdrowa dieta jest zróżnicowana – obfituje w warzywa oraz owoce – i jest zbilansowana, co oznacza, że dostarczajmy organizmowi tyle kalorii, ile spalamy. A jeżeli już utyjemy – starajmy się schudnąć. Otyłość może być przyczyną wielu chorób, w tym niektórych nowotworów.

KAROL OKRASA, SZEF KUCHNI RESTAURACJI PLATTER, AUTOR PROGRAMÓW KULINARNYCH

Jedzenie może profilaktycznie leczyć. Diety towarzyszące wielu dolegliwościom często są traktowane jako wyrzeczenia, kiedy tak naprawdę ich znaczenie dla powrotu do zdrowia jest podstawowym składnikiem sukcesu. Zdarza się, że w trakcie terapii osoby chore w końcu świadomie wkraczają na drogę zdrowego żywienia, dzięki czemu ich dolegliwości nie powtarzają się w przyszłości. Wiedza na temat jedzenia i wdrożenie zdrowych nawyków żywieniowych to lekarstwo nie tylko w konkretnych przypadkach, ale i szansa na podniesienie jakości swojego życia.

DIETETYK, DR HAB. LEK. MED. DARIUSZ WŁODAREK

Prawidłowa dieta obok regularnej aktywności fizycznej jest niezbędna dla utrzymania zdrowia i wydłużenia życia. Co więcej, osoby, u których występują choroby metaboliczne, mogą uzyskać znaczne korzyści zdrowotne, gdy zastosują się do zasad prawidłowego żywienia.

Okładka tygodnika WPROST: 43/2015
Więcej możesz przeczytać w 43/2015 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:

Czytaj także

 0