Lekarstwo na talerzu

Lekarstwo na talerzu

Dodano:   /  Zmieniono: 
Dietetycy i lekarze są zgodni, że w przypadku niektórych chorób prawidłowa dieta nie tylko może zahamować ich postęp i być ważnym wsparciem terapii, ale wręcz doprowadzić do wyleczenia.

Z pewnymi dolegliwościami można więc skutecznie walczyć za pomocą jedzenia. Nie jest to oczywiście możliwe przy ciężkich schorzeniach i bynajmniej nie oznacza, że można zrezygnować z porad lekarza. Chorobą, w której wiele zależy od właściwej diety, jest cukrzyca typu II. W jej przypadku lekarstwami są początkowo ruch, czyli aktywność fizyczna, i to, co znajduje się na talerzu. Warto, by jak najczęściej gościły na nim produkty z pełnego ziarna, warzywa i owoce.

Więcej możesz przeczytać w 43/2015 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.