Pić mleko, czy nie pić? Oto pytanie

Pić mleko, czy nie pić? Oto pytanie

Dodano: 
Zdrowe, niezdrowe? Chude czy tłuste? Zakwaszone czy słodkie? Tylko dla dzieci, czy i dla dorosłych? Na temat mleka istnieje wiele, często sprzecznych, teorii. Jakie jest więc zdrowe i dla kogo?

Zadania, które przeprowadzają naukowcy z uniwersytetów na całym świecie, raz zachęcają do picia krowiego mleka, innym razem przestrzegają przed jego zgubnymi skutkami. Jak jest naprawdę? Wszystko zależy od organizmu. Jeśli możesz pić mleko, lubisz je i czujesz się po nim dobrze – pij! Jeśli nie – odstaw lub zastąp je produktami pochodzenia roślinnego.


Eksperci podkreślają: mocne kości, dobry wpływ na regenerację mięśni, świetny nastrój, a nawet szybszy spadek wagi oraz mniejsze ryzyko nowotworu piersi u kobiet to tylko niektóre z korzyści, jakie dają wapń, witaminy A, D i B zawarte w mleku. Czy dla wszystkich jest zdrowe? Dla mniej więcej 80 proc. Polaków tak, dla większości np. Chińczyków już nie. Dlaczego? Niektóre populacje nie trawią mleka od krowy. Ich organizmy nie produkują enzymu zwanego laktazą, koniecznego do strawienia cukru mlecznego. To zaburzenie nazywa się nietolerancją laktozy. Osoby, które na nią cierpią, po wypiciu mleka mają bóle brzucha, niestrawność i biegunki. Jeśli i ty się do nich zaliczasz, wystarczy, że zamiast mleka będziesz spożywać kefir lub jogurt, maślankę, chudy twaróg czy niewielkie ilości serów podpuszczkowych. Są one łatwiej trawione przez organizm, ponadto w większości zawierają probiotyki i mniej laktozy, dzięki czemu nie wywołują objawów nietolerancji. Na pewno w każdej sytuacji należy pamiętać o umiarze, ponieważ nadmiar białka w diecie może doprowadzić do zakwaszenia organizmu.

ANNA JELONEK, DIETETYCZKA, WSPÓŁPROWADZĄCA PROGRAM TELEWIZYJNY „NA ZDROWIE”

Skład i jakość mleka zależą od różnych czynników, m.in. uwarunkowań genetycznych, środowiskowych, stanu fizjologicznego zwierząt oraz pory roku. Wybierajmy mleko prawdziwe i czytajmy etykiety. Jeśli mamy nietolerancję laktozy, odstawmy mleko krowie na zawsze!

DAWID BUDZICH, KUCHARZ, WSPÓŁPROWADZĄCY PROGRAM TELEWIZYJNY „NA ZDROWIE”

Mleko to podstawa wielu zup, koktajli, sosów, marynaty czy deserów. Ja tworzę na jego bazie mleczne zupy, które większości nie kojarzą się najlepiej, można je jednak odczarować. Proponuję śniadaniową zupę mleczno-bananową z wanilią, do tego garść granoli lub po prostu płatki kukurydziane. Pyszne i gotowe w mniej niż 10 minut.

Okładka tygodnika WPROST: 49/2015
Więcej możesz przeczytać w 49/2015 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:

Czytaj także

 0