BIOtajemnica

BIOtajemnica

Dodano: 
Bio, eko, organic...Te napisy na produktach powodują, że ceny z miejsca skaczą do góry. My za to czujemy się zdrowsi. Co oznaczają te pojęcia? Czy warto za takie produkty płacić wyższą cenę?

Te trzy nazwy oznaczają to samo, czyli żywność pochodzącą z upraw ekologicznych. Musi ona zawierać co najmniej 95 proc. składników ekologicznych, które uprawiano bez użycia sztucznych nawozów i pestycydów, z nasion, które nie były genetycznie modyfikowane ani nie poddano ich radiacji. Ich produkcja jest restrykcyjna: gospodarstwo rolne i zakład przetwarzający muszą się poddać kontroli, aby uzyskać certyfikat. Potwierdza on, że dany produkt spełnia unijne normy dotyczące produkcji ekologicznej.


Produkt rolnictwa ekologicznego możemy rozpoznać po logo, które obowiązuje w UE. To znak listka (kłosa) z napisem „Rolnictwo ekologiczne”. Potocznie określenie „żywność ekologiczna” bywa używane zamiennie z określeniem „zdrowa żywność”. To drugie pojęcie jest w zasadzie tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych i nie narzucającą żadnych norm. Przetwory wyprodukowane z produktów ekologicznych powinny zachować wysoką jakość surowców. Technologia powinna być tak dobrana, aby w możliwie niezmienionym składzie zatrzymać zawarte w nim witaminy, węglowodany, białka i składniki mineralne. Niedopuszczalne jest stosowanie dodatków i substancji takich jak barwniki, emulgatory, stabilizatory, konserwanty, przeciwutleniacze. Pamiętajmy, że sam produkt – nawet najbardziej ekologiczny i najwyższej jakości – nie zapewni nam jakościowego posiłku. Należy zadbać o jego odpowiednie przygotowanie, tak aby podczas obróbki nie utracił swojej wartości.

Anna Jelonek, dietetyk, TwoJA Klinika

Żywność ekologiczna jest opatrzona certyfikatem, natomiast „zdrowa żywność” nie musi spełniać standardów określających warunki produkcji. Najlepiej wyszukać w okolicy targ lub gospodarstwo, gdzie kupimy produkty u producenta. Taka żywność nie będzie miała certyfikatu, ale będzie naturalna. Warto wybierać warzywa czy owoce o mniej regularnym kształcie. To sugeruje większą naturalność produktu. Warto też je wąchać. Te o wyższych wartościach odżywczych będą pachnieć intensywniej.

Dawid Budzich, kucharz, współprowadzący program telewizyjny „Na zdrowie”

Produkty z ekologicznych gospodarstw często cechują się wyjątkowymi właściwościami organoleptycznymi. Mimo niedoskonałości w wyglądzie mają głęboki smak i aromat. Kupując je, wspieramy lokalnych producentów i dbamy o środowisko. Wybierając żywność, nie kierujmy się tylko certyfikatami. Oglądajmy produkty, wąchajmy, pytajmy, gdzie i w jaki sposób je wyprodukowano.

Okładka tygodnika WPROST: 10/2016
Więcej możesz przeczytać w 10/2016 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:

Czytaj także

 0