Czy mrożone i puszkowane warzywa są „gorsze”?
Każdy z nas sięga po pewne produkty, wokół których narosło wiele mitów. Obawiamy się np. kawy, ponieważ tak wiele mówi się o tym, że podnosi ciśnienie krwi. Tymczasem naukowcy udowodnili, że spożywanie kawy w rozsądnych ilościach ma pozytywny wpływ na zdrowie (pod warunkiem, że nie zmagamy się z chorobami i nie mamy przeciwwskazań). Albo ze słodyczami – wydaje nam się, że wszystko, co słodkie musi natychmiast powodować tycie, a okazuje się, że jest całe mnóstwo słodkich i zdrowych przekąsek, które nam służą i z których nie powinniśmy rezygnować.
Podobne rozterki miewamy, sięgając po mrożone i puszkowane warzywa. Nie ma co się oszukiwać – korzystanie z tych produktów jest po prostu wygodne i tańsze. Nie musimy się obawiać, że warzywa szybko się zepsują, jeśli w porę ich nie wykorzystamy, możemy z powodzeniem robić zapasy w zamrażalniku i w spiżarce oraz doceniamy komfort, jaki daje świadomość, że w domu zawsze coś jest na czarną godzinę. Ponadto mieszkanki mrożonych warzyw często stanowią gotową bazę do wielu dań, co znacznie ułatwia gotowanie.
Jednak ciągle słyszymy, że świeże warzywa to najlepsze, co możemy dostarczyć naszemu organizmowi i powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej. Czy faktycznie powinniśmy mieć wyrzuty sumienia, że regularnie korzystamy z puszek i mrożonek? Czy takie produkty rzeczywiście tracą wszystkie składniki odżywcze? Dobre pytanie.
Mrożone i puszkowane warzywa – badania naukowe
Puszkowane i mrożone warzywa są często uważane za mniej pożywne niż świeże warzywa. Jednak badania pokazują, że konserwowanie i zamrażanie warzyw pozwala zachować większość składników odżywczych. Ponadto jest zdecydowanie tańsze. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że głębokie mrożenie warzyw pozwala zachować więcej składników odżywczych niż przechowywanie ich w niskiej temperaturze w lodówce przez kilka dni. Udowodniono to podczas badań na zawartość witaminy C w groszku i brokułach. Jedne produkty były mrożone przez 12 miesięcy, a inne przez kilkanaście dni przechowywano w lodówce.
A co blanszowaniem warzyw? Zabieg ten pozwala zachować kolor i smak warzyw, jednocześnie zabijając niektóre bakterie, dlatego jest konieczny. Trzeba jednak liczyć się z utratą pewnej ilości witaminy C i witamin z grupy B. Nie są to jednak na tyle duże straty, by zrezygnować z blanszowania. Warto jednak wiedzieć, że poziomy witaminy A, E, większości minerałów i błonnika pozostają niemalże niezmienne i są na podobnym poziomie jak w przypadku świeżych warzyw.
Mrożonki – świetna alternatywa dla świeżych warzyw
Czas skończyć z wyrzutami sumienia. Mrożone i konserwowane warzywa są świetnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety, a poza tym są bardzo wygodne i zdecydowanie tańsze. Jak widać, warto wypełnić nimi zamrażalnik i jak najczęściej wykorzystywać w trakcie gotowania.