Każdy z nas chciałby zachować młodość na długie lata. Niektórzy rezygnują z używek, uprawiają sport i zdrowo się odżywiają, inni sięgają po różnego rodzaju specyfiki – suplementy diety, leki, kosmetyki najnowszej generacji. Są też tacy, którzy decydują się na zabiegi z zakresu medycyny estetycznej lub chirurgii plastycznej. Kto ma rację? Co zrobić, żeby zachować młodość? Naukowcy znają odpowiedź na to pytanie.
Młodość a dieta
Powszechnie wiadomo, że produkty bogate w antyoksydanty mogą chronić przed wystąpieniem raka, a także spowalniać procesy starzenia. Najnowsze badania wykazały, że ogromne znacznie ma także ilość spożywanych w ciągu dnia kalorii. „Zmniejszenie spożycia kalorii zapewnia korzyści zdrowotne dla wszystkich ludzi, niezależnie od ich aktualnego stanu zdrowia” – powiedziała Leanne M. Redman, główna autorka badania i profesor nadzwyczajna w Pennington Biomedical Research Center na Uniwersytecie Stanowym w Luizjanie.
Nowe badania sugerują, że zmniejszenie kalorii o 15 proc. przez dwa lata może spowolnić proces metaboliczny, który prowadzi do starzenia się i chroni przed chorobami związanymi z wiekiem.
Po zaledwie roku na diecie o obniżonej kaloryczności uczestnicy badania zauważyli, że procesy metaboliczne znacznie się spowolniły. Obniżony wskaźnik utrzymywał się w drugim roku i doprowadził do ogólnego zmniejszenia stresu oksydacyjnego, procesu związanego z cukrzycą, rakiem, chorobą Alzheimera i innymi chorobami związanymi z wiekiem.
Czytaj też:
Jak bez wysiłku schudnąć na wakacjach? Kilka prostych sposobów
Spowolnić starzenie
Naukowców interesowało m.in. to, jaki poziom ograniczeń kalorycznych miałby wpływ na biomarkery starzenia, które wyróżniają żyjących dłużej ludzi – czyli tych, którzy obchodzą 90 i 100 urodziny – od ludzi, którzy żyją przeciętnie oczekiwaną długością życia.
„Wiemy, że osoby, które dłużej żyją, są w stanie utrzymać niższy poziom cukru we krwi, niższy poziom insuliny i mają niższy poziom temperatury ciała w porównaniu do ludzi, którzy nie żyją tak długo, jak oni” – powiedziała Redman.
Po wykonaniu wielu różnych eksperymentów i analiz naukowcy zauważyli, że graniczenie ilości kalorii naśladowało niektóre ze zdrowych oznak starzenia u długowiecznych osób.
Badanie opublikowano w czasopiśmie Cell Metabolism.
Czytaj też:
6 dobrych powodów, by sięgnąć po spirulinę