Niedobór wapnia poczujesz na ustach. Zobacz, po czym poznać, że organizm domaga się tego pierwiastka
Wapń spełnia wiele istotnych funkcji. Buduje kości i zęby. Uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych. Pośrednio bierze też udział w procesie krzepnięcia krwi. Jego deficyt, czyli hipokalcemia, ma bardzo poważne konsekwencje dla organizmu. Po czym poznać, że zaczyna go brakować? Prezentujemy listę różnych niespecyficznych objawów. Łatwo można je pomylić z oznakami innych zaburzeń.
Jak objawia się niedobór wapnia w organizmie?
Słabe, szybko łamiące się kości, ubytki w szkliwie zębów czy bolesne skurcze mięśni to niejedyne oznaki hipokalcemii. Specjaliści zwracają również uwagę na inne, mniej specyficzne objawy niedoboru wapnia. Mowa tu o symptomach, takich jak:
- drętwienie ust,
- zaburzenia rytmu serca,
-
depresja,
- chrypka,
- napady astmy,
- bóle brzucha,
- zasinienia i zaczerwienia palców,
- migreny.
Bagatelizowanie wymienionych wyżej sygnałów może mieć bardzo przykre konsekwencje. Warto bowiem pamiętać, że długotrwałe niedobory wapnia prowadzą do wystąpienia poważnych powikłań w postaci problemów neurologicznych, osteoporozy, zaćmy, łuszczycy, a nawet niewydolności serca. Im wcześniej podejmie się odpowiednie leczenie, tym lepiej.
Na czym polega diagnoza hipokalcemii?
Zdiagnozowanie niedoboru wapnia w organizmie wymaga przeprowadzenia badań laboratoryjnych. Od pacjenta pobiera się krew i oznacza stężenie wapnia całkowitego w surowicy. Uzyskane wyniki są następnie interpretowane przez lekarza. Bardzo ważne jest to, by nie tylko rozpoznać hipokalcemię, ale również znaleźć pierwotne przyczyny jej wystąpienia. W przeciwnym razie leczenie będzie miało charakter doraźny i nie usunie problemu.
Dlatego lekarz zwykle zleca wykonanie pogłębionej diagnostyki. Może skierować pacjenta z niedoborami wapnia na EKG, a także dodatkowe badania krwi (w celu oznaczenia poziomu fosforu, magnezu czy witaminy D w organizmie). Bardzo często „podłożem” hipokalcemii są różnego rodzaju choroby, na przykład zasadowica oddechowa, nowotwory, zapalenie trzustki, a także schorzenia występujące w obrębie jelit i wątroby.
Źródła wapnia w diecie
Hipokalcemii może zapobiegać dobrze zbilansowania dieta. Cennym źródłem wapnia jest między innymi nabiał, tak zwana nocna owsianka i siemię lniane. Przywołany pierwiastek znajdziemy również w szpinaku, orzechach laskowych, sardynkach, brokułach, łososiu czy migdałach. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć produktów, które ułatwiają przyswajanie wapnia. Chodzi o artykuły żywnościowe zawierające między innymi fosfor (rośliny strączkowe, suszone owoce itp.).
Źródła: Medical News Today, Odżywianie WPROST, Zdrowie WPROST