Jabłkowy QUIZ.
Lubisz jabłka?
Sprawdź, co o nich wiesz

To jedne z najpopularniejszych i najzdrowszych owoców. Sprawdź, co wiesz o jabłkach.
Cóż, nie jest dobrze. Na pocieszenie zjedz dobre jabłko.
Coś wiesz, ale to za mało, żeby pochwalić twoją wiedzę. Zjedz jabłko. Ma dobry wpływ na mózg.
Jeszcze wiele jabłek musisz zjeść, aby nazwać się jabłkowym znawcą.
Całkiem nieźle, ale tytuł jabłkowego geniusza nie jest dla ciebie.
Brawo! Twoja jabłkowa wiedza jest imponująca. W nagrodę zjedz sobie szarlotkę.
Jabłkowy królu! Profesorze od jabłoni! Chylimy czoła przed twą ogromną jabłkową wiedzą. W nagrodę zjedz podwójną szarlotkę z lodami.
Twój wynik:

1 / 10 Jak dużo cholesterolu zawierają jabłka?

Nie mają go wcale
Tylko 5 mg na 100 g
Aż 76 mg na 100 g

2 / 10 Czy można zjeść jabłko zamiast mycia zębów?

Oczywiście, dzięki kwasom owocowym jabłko doskonale czyści zęby i odkaża jamę ustną
Jabłko nie zastąpi mycia zębów, a kwasy owocowe mogą uszkadzać szkliwo

3 / 10 Jabłko zawiera korzystne dla zdrowia przeciwutleniacze. Najwięcej znajduje się w:

pestkach
miąższu
skórce

4 / 10 Dlaczego na chrząstkę widoczną na męskiej szyi mówi się jabłko Adama?

To na cześć żyjącego w 19 wieku lekarza Adama Pontiliusa, który szczegółowo opisał grdykę
To nawiązanie do biblijnej legendy i Adama, któremu miał utknąć w gardle kawałek jabłka
To na cześć Adama Mickiewicza, który w "Panu Tadeuszu" porównał wystającą chrząstkę do jabłka.

5 / 10 Czy jabłka można jeść bez ograniczeń?

Oczywiście, jabłka sa lekkostrawne i udowodniono, że można je jeść w każdej ilości
Przesada nigdy nie jest dobra. Nadmiar jabłek może spowodować bóle brzucha i wzdęcia

6 / 10 Której witaminy jest w jabłkach najwięcej?

Witaminy A
Witaminy C
Witaminy K

7 / 10 Ile kalorii znajduje się w 100 gramach jabłka?

32
52
154

8 / 10 Tradycyjny jabłecznik można też nazwać:

szampionką
szarmantką
szarlotką

9 / 10 Antonówka to jedna z najstarszych odmian jabłek. Jaki ma kolor?

Ciemnoczerwony
Zielony lub słomkowy
Żółty z pomarańczowym rumieńcem po jednej stronie

10 / 10 Aby wykorzystać w pełni wszystkie prozdrowotne właściwości jabłek, najlepiej jeść je:

surowe i ze skórką
surowe bez skórki
suszone ze skórką
upieczone w całości