Choroba Alzhaimera bierze się z wątroby? Zaskakujące ustalenia naukowców

Choroba Alzhaimera bierze się z wątroby? Zaskakujące ustalenia naukowców

Dodano: 
Wątroba
WątrobaŹródło:Shutterstock
Zastanawiasz się, czy warto dbać o zdrowie swojej wątroby? Oto ważny powód: jej dobra kondycja może uchronić cię przed chorobą Alzheimera.

Naukowcy z Curtin University w Bentley w Australii uważają, że specyficzne białko wytwarzane w wątrobie może powodować neurodegradację w mózgu. Chodzi o amyloid – szkodliwe białko przypominające skrobię, powstające w wyniku długiego procesu wyniszczających chorób. Wysoki poziom fragmentów białek amyloidu beta w osoczu wiąże się z szybszą utratą pamięci, nawet u osób niedotkniętych chorobą Alzheimera.

Białka amyloidu-beta – patologiczna cecha choroby Alzhaimera

Ponieważ uważa się, że białko jest kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju choroby Alzheimera, wyniki sugerują, że wątroba może odgrywać ważną rolę w wystąpieniu lub progresji choroby. Naukowcy przetestowali hipotezę, czy podwyższony poziom amyloidu-beta (a-beta) mogą przyczyniać się do choroby Alzhaimera. Testy były utrudnione, ponieważ to samo białko wytwarza również mózg, a ich rozróżnienie jest kłopotliwe. Z pomocą przyszły laboratoryjne myszy, na których wykonano testy.

Autorzy badania zmodyfikowali komórki myszy, aby wytwarzała ludzkie a-beta tylko w komórkach wątroby. Było ono przenoszone we krwi i przekazywane do mózgu tak jak u ludzi. Odkryto, że u myszy rozwinęła się neurodegeneracja i atrofia mózgu, której towarzyszyło zapalenie nerwowo-naczyniowe i dysfunkcja naczyń włosowatych mózgu. Oba objawy są powszechnie obserwowane w chorobie Alzheimera. Dotknięte chorobą myszy słabo wypadły w testach funkcji poznawczych związanych z hipokampem.

Dbaj o wątrobę, by nie zachorować

Wyniki wskazują, że nadprodukcja a-beta ma zdolność wywoływania neurodegeneracji i może potencjalnie przyczyniać się do chorób u ludzi. Co istotne, nadprodukcja A-beta w mózgu nie jest uważana już za kluczową – naukowcy skłaniają się raczej do podwyższonego poziomu białka w wątrobie. Zapobiec temu może zdrowy styl życia i niskotłuszczowa dieta – innymi słowy utrzymanie wątroby w jak najlepszej formie.

„Odkrycie to pokazuje, że obfitości tych toksycznych złogów białkowych we krwi można potencjalnie przeciwdziałać poprzez dietę i niektóre leki (ukierunkowane na amyloid lipoproteinowy), zmniejszając w ten sposób ryzyko lub spowalniając postęp choroby Alzheimera” – wytłumaczył dr John Mamo, główny autor badania z Curtin University.

Czytaj też:
5 najgroźniejszych chorób wątroby. Mogą spotkać praktycznie każdego