Powszechny dodatek do żywności może zmieniać ludzki mikrobiom

Powszechny dodatek do żywności może zmieniać ludzki mikrobiom

Dodano: 
Mikroby, zdjęcie ilustracyjne
Mikroby, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Shutterstock / Alpha Tauri 3D Graphics
Nowe odkrycia naukowe wskazują na potrzebę dalszych badań nad długoterminowym wpływem emulgatorów w żywności na zdrowie człowieka.

Nowe badania kliniczne wskazują, że szeroko stosowany dodatek do żywności, karboksymetyloceluloza, zmienia środowisko jelitowe zdrowych osób, zaburzając poziom pożytecznych bakterii i składników odżywczych. Za odkrycie odpowiadają naukowcy z Instytutu Nauk Biomedycznych Georgia State University, INSERM (Francja) i Uniwersytetu Pensylwanii.

Czym jest karboksymetyloceluloza?

Karboksymetyloceluloza (CMC) jest to plimer, półsyntetyczna pochodna celulozy. W przemyśle spożywczym jest oznaczona symbolem E466 i należy do grupy emulgatorów i środków zagęszczających. Dodaje się ją do wielu produktów przetworzonych w celu poprawy tekstury i zwiększenia trwałości.

Czy spożycie jest bezpieczne?

Od dawna zakładano, że CMC jest bezpieczne do spożycia, ponieważ jest łatwo wydalane z kałem bez wchłaniania. Zakwestionowania tego założenia spowodowane było rosnącą świadomością na temat walorów mikrobioty jelitowej. Pożyteczne bakterie w jelitach mają bowiem wpływ na zdrowie całego organizmu. Ponieważ żyją one w okrężnicy, wchodzą w interakcje z niewchłanianymi dodatkami. Dotychczas brak było badań dotyczących ich wpływu na mikrobiom.

Badania nad mikrobiomem

W ramach nowego eksperymentu grupa ochotników spożywała dietę wolną od sztucznych dodatków lub identyczną dietę uzupełnioną karboksymetylocelulozą (CMC). Naukowcydkryli, że spożycie CMC zmieniło skład bakterii zasiedlających okrężnicę, redukując ich wybrane gatunki. Ponadto próbki kału wykazywały znaczne uszczuplenie korzystnych metabolitów, które normalnie utrzymują te części jelit w zdrowiu. Na koniec wykazano, że spożywanie karboksymetylocelulozy spowodowało wnikanie bakterii jelitowych do śluzu, co wcześniej było obserwowane jako cecha nieswoistych zapaleń jelit i cukrzycy typu 2. Wyniki potwierdzają, że długotrwałe spożywanie tego dodatku może sprzyjać przewlekłym chorobom zapalnym.

„Nasze wyniki sugerują, że reakcje na ten i prawdopodobnie inne dodatki do żywności są wysoce spersonalizowane. Obecnie staramy się określić, które osoby mogą być wrażliwe na określone dodatki” – powiedział główny autor, dr Benoit Chassaing.

Odkrycia opublikowano w czasopiśmie Gastroenterology.

Czytaj też:
Toksyczne i rakotwórcze substancje w żywności. Ekspert wyjaśnia, skąd się biorą i jak ich unikać

Źródło: Medicalxpress
 0

Czytaj także