Odbija ci się rybą? Mogłeś przedawkować te suplementy

Odbija ci się rybą? Mogłeś przedawkować te suplementy

Dodano: 
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3Źródło:Shutterstock
Kwasy tłuszczowe omega–3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a zwłaszcza mózgu. Uważaj jednak, żeby ich nie przedawkować – przestrzegają lekarze.

Omega–3 to rodzaj kwasu tłuszczowego, który jest niezwykle przydatny dla organizmu. Badania naukowe wskazują, że spożycie kwasów tłuszczowych omega–3 zapobiega występowaniu raka piersi, depresjichorób zapalnych. Organizm człowieka nie jest w stanie wytwarzać tej substancji. Dlatego musimy czerpać go z diety i suplementów. Naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega–3 są:

  • tłuste ryby morskie,
  • oleje roślinne,
  • tłuszcze pochodzenia zwierzęcego,
  • nasiona lnu,
  • orzechy włoskie,
  • nasiona chia.

Rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3

Ważnym rozróżnieniem nienasyconych kwasów tłuszczowych jest podział na kwasy omega–3 i omega–6. Kwasy tłuszczowe omega–3 dzielą się dalej na:

  • kwas eikozapentaenowyto – kwas, który znajduje się głównie w rybach i wpływa przede wszystkim na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • kwas dokozaheksaenowy – to kwas, który należy do kwasów tłuszczowych, które nie syntetyzują się w organizmie człowieka, choć w niewielkich ilościach może się tworzyć z kwasu linolenowego. Źródłem tego kwasu są algi oraz ryby, które odżywiają się algami,
  • kwas α–linolenowy – to wielonienasycony kwas tłuszczowy, którego najlepszym źródłem jest olej lniany, rzepakowy lub sojowy.

Więcej nie znaczy lepiej

Badania wskazują, że do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzeba jedynie niewielkiej ilości tego kwasu. Dlatego, jeśli spożywasz suplementy Omega 3, upewnij się, że spożywasz ich odpowiednią ilość – przestrzegają lekarze.

Skutki przedawkowania kwasu omega–3

Na przedawkowanie kwasów omega–3 może wskazywać utrzymujący się smak ryby w ustach, a także odbijanie się rybą czy olejem. Chociaż są to łagodne oznaki przedawkowania, należy zmniejszyć ilość przyjmowanego suplementu. W innym razie nadmiar kwasów omega–3 zaburzy prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zbyt wysoka dawka kwasów omega–3 może spowodować nagłe skoki poziomu cukru we krwi jak również wzrost masy ciała. Nadmiar tego kwasu powoduje też zaburzenia snu.

Ile nasz kwasu omega–3 potrzebuje nasz organizm?

Najnowsze badania wskazują, że dorosła osoba powinna przyjmować od 250 mg kwasów omega–3 dziennie. Większe ilości tej substancji mogą przyjmować jedynie osoby cierpiące na choroby zapalne.

Czytaj też:
Jedz w ten sposób, a zmniejszysz ryzyko chorób przewlekłych. A do tego pozostaniesz szczupły!

Źródło: E Times