Witamina, która chroni komórki przed śmiercią. Ratunek dla chorych na Alzheimera

Witamina, która chroni komórki przed śmiercią. Ratunek dla chorych na Alzheimera

Dodano: 
Suplementy. Zdjęcie ilustracyjne.
Suplementy. Zdjęcie ilustracyjne.Źródło:Shutterstock
Niemieccy naukowcy z Centrum Helmholtza w Monachium odkryli, że witamina K jest silnym przeciwutleniaczem. I co najważniejsze, hamuje proces naturalnej śmierci komórek. Ten proces powiązano m.in. z rozwojem choroby Alzheimera i uszkodzeniami różnych narządów. To szansa dla chorych – twierdzą eksperci. Wnioski z badań opublikowano na łamach magazynu „Nature”.

Do tej pory witamina K była znana z udziału w krzepnięciu krwi. Teraz wiadomo, że bierze również udział w ferroptozie, czyli jednym z rodzajów naturalnej śmierci komórek, która jest skutkiem oksydacyjnych uszkodzeń błon komórkowych.

Szansa dla chorych na Alzheimera

Zdaniem naukowców, hamowanie procesu ferroptozy może mieć wpływ na rozwój terapii różnego typu degeneracyjnych schorzeń. W tym dla pacjentów chorych na Alzheimera oraz z uszkodzeniami różnych narządów.

„Co zaskakujące, odkryliśmy, że witamina K, w tym filochinon (witamina K1) oraz menachinon-4 (witamina K2) mogą sprawnie chronić komórki przed ferrotpozą” – mówi dr Eikan Mishima, jeden z autorów publikacji.

Jeden z najstarszych antyutleniaczy

Witamina K może być jednym z najstarszych antyutleniaczy – wskazują niemieccy naukowcy. Jej działanie powiązali z ferroptozą, która prawdopodobnie stanowi jeden z najstarszych rodzajów komórkowej śmierci. Odkryto, że witamina K zatrzymuje tlenowe rodniki wewnątrz podwójnej błony komórkowej, co utrudnia im destrukcyjne zadanie.

Wcześniejsze badania

Prowadzone w 2091 roku badania przez zespół dr Marcusa Conrada pozwoliły na wyodrębnienie enzymu (FSP1), który również hamuje ferroptozę. Pozwoliło to badaczom na zrozumienie, jaki związek istnieje między witaminą K i blokującym jej działanie przeciwzakrzepowym lekiem – warfaryną.

„Nasze wyniki łączą zatem dwa światy – badań nad ferroptozą i biologią witaminy K. Posłużą one jako stopień na drodze do opracowania nowych strategii terapeutycznych, w których znaczenie ma ferroptoza” – powiedział dr Condrad.

Naturalne źródła witaminy K

Najbogatszym źródłem witaminy K są zielone warzywa:

  • sałata rzymska,
  • szpinak,
  • kapusta,
  • natka pietruszki,
  • wątroba wołowa,
  • orzechy,
  • niektóre oleje roślinne.

Najmniej witaminy K jest w mięsie, mleku, owocach, z wyjątkiem awokado i produktach zbożowych. Bardzo dobrym źródłem witaminy K2 są przefermentowane nasiona soi.

Czytaj też:
Oczyść swój organizm z nikotyny. Sięgnij po te produkty!

Opracowała:
Źródło: Rynek Zdrowia, PAP