Witamina D jest również znana jako witamina słoneczna, głównie dlatego, że jest naturalnie wytwarzana w wyniku ekspozycji na promienie ultrafioletowe B (UVB) ze słońca. Osoby żyjące w chłodniejszym klimacie i bliżej północnych szerokości geograficznych mają większe ryzyko zachorowania na raka niż osoby zamieszkujące południowe szerokości geograficzne. Wynika to przede wszystkim ze stosunkowo większej ekspozycji na światło słoneczne u osób mieszkających bliżej równika przez całe życie.
Witamina D a nowotwory
Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że wzrost komórek rakowych był ograniczony w obecności witaminy D. Różne inne działania, takie jak apoptoza (śmierć komórki) komórek nowotworowych, ograniczona ekspansja naczyń krwionośnych guza i wzrost różnicowania komórkowego w komórkach rakowych są, jak wykazano w drodze badań, stymulowane przez witaminę D.
Zróżnicowane komórki rakowe mają wolniejsze tempo namnażania niż komórki niezróżnicowane. Obecność witaminy D pozwala również zapobiegać rozwojowi komórek rakowych.
Jaką rolę odgrywa witamina D w zapobieganiu rakowi piersi?
W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat rak piersi został uznany za drugą najczęstszą przyczynę zgonów kobiet na całym świecie. Badania wykazały, że dieta odgrywa istotną rolę w obniżeniu ryzyka raka piersi. Diety bogate w witaminę D i pokarmy z błonnikiem wykazują działanie obronne przeciwko rakowi piersi.
Witamina D jest inicjatorem powstania hormonu kalcytriolo-steroidowego. Kalcytriol odgrywa kluczową rolę w rozwoju raka w organizmie. Hormon ten wykazuje takie właściwości, jak zapobieganie wzrostowi komórek rakowych poprzez inicjowanie apoptozy, wzrost różnicowania komórek oraz działanie przeciwzapalne i przeciwproliferacyjne.
W związku z tym odpowiednio wysoka ilość witaminy D w naszym organizmie może potencjalnie zmniejszyć ryzyko raka piersi. Jednak inne czynniki, takie jak niezdrowy styl życia spowodowany brakiem aktywności fizycznej, paleniem tytoniu, zwiększoną wagą lub życiem w chłodniejszym klimacie, zmniejszają ilość kalcytriolu w organizmie.
Witamina D jest naturalnie pozyskiwana z pokarmów, takich jak ryby i mleko. Jednak najlepszym naturalnym mechanizmem syntezy witaminy D w organizmie jest produkcja skórna. Poziomy poniżej 20 ng/ml należą do kategorii niedoboru witaminy D.
Uważa się, że witamina D wykazuje zdolność zapobiegania proliferacji komórek piersi. Uważa się, że aktywowana postać witaminy D – 1,25-hydroksywitamina D – wykazuje działanie chemoprofilaktyczne.
25-hydroksywitamina D nie tylko wykazuje to działanie, ale także ogranicza wzrost komórek rakowych piersi poprzez indukowanie różnicowania, apoptozy i angiogenezy. Zdrowe komórki piersi uniemożliwiają wzrost i różnicowanie komórek poprzez interferencję receptora witaminy D (VDR).
Komórki gruczołu mlekowego przekształcają 25-hydroksywitaminę D (25 (OH) D) do 1,25 (OH) 2D poprzez ekspresję enzymu o nazwie CYP27B1 (1∝ hydroksylaza). Enzym ten odpowiada za rozwój komórek gruczołu sutkowego w czasie ciąży i laktacji.
Badania wykazały, że w zdrowej komórce piersi zachodzi ekspresja VDR, CYP27B1 i kompleksu megalina-kubilina. Kompleks ten zlokalizowany jest na nerkach, co umożliwia podwiązanie kompleksów utworzonych między 25 (OH) D a białkiem wiążącym witaminę D. Po utrwaleniu 25 (OH) D oddziela się od białka wiążącego witaminę D, a następnie przekształca się w 1,25 (OH) 2D. Wykazano, że wysokie stężenia 25 (OH) D chronią przed zmianami nowotworowymi wywołanymi przez chemiczne czynniki rakotwórcze.
Stwierdzono, że ryzyko raka piersi jest znacznie zmniejszone u kobiet w wieku menopauzalnym, które miały optymalny poziom witaminy D w organizmie. Wysoki poziom krążącego estrogenu zwiększa ryzyko raka piersi. Znaczne ilości witaminy D we krwi minimalizują ekspresję receptorów estrogenowych.
Chociaż było wiele badań, które sugerowały rolę witaminy D w zmniejszaniu ryzyka raka piersi, nadal potrzebne są szczegółowe badania, aby w pełni zrozumieć skutki.
Rola witaminy D w profilaktyce i progresji raka jelita grubego
Metabolity witaminy D pomagają w utrzymaniu standardowego gradientu wapnia w komórkach nabłonka okrężnicy. Wysokie stężenia witaminy D pomagają zminimalizować proliferację komórek nienowotworowych. Efekt antyproliferacyjny uzyskuje się poprzez indukowanie fazy G1 cyklu komórkowego.
Witamina D wywiera również działanie przeciwnowotworowe poprzez pobudzenie tworzenia czynników wzrostu i cytokin. Ponadto witamina D działa synergistycznie w indukowaniu różnicowania komórek rakowych okrężnicy.
W ciągu ostatnich kilku lat naukowcy lepiej poznali wpływ witaminy D na zapobieganie rakowi jelita grubego. Witamina D okazała się korzystna nie tylko w zapobieganiu rakowi jelita grubego, ale także w wspomaganiu regresji wzrostu komórek rakowych jelita grubego.
Witamina D a rak skóry
Podsumowując, różne badania dowiodły ochronnego wpływu witaminy D w zapobieganiu różnym nowotworom, ale ekspozycja na witaminę D przez bezpośrednie działanie promieni słonecznych wyzwala raka skóry, w tym czerniaka i raka skóry innego niż czerniak.
Eksperci sugerują, że stosowanie diety bogatej w witaminę D jest idealnym sposobem na uzupełnienie odpowiedniej ilości witaminy D w organizmie, ponieważ przyjmowanie witaminy D poprzez bezpośrednią ekspozycję na światło słoneczne zwiększa ryzyko raka skóry w wyniku ekspozycji na promieniowanie UV.
Czytaj też:
Oto oznaki ukrytego stanu zapalnego w twoim organizmie. Nie lekceważ ichCzytaj też:
Ksylitol – co to jest? Jego właściwości i wartości odżywczeCzytaj też:
Jak zrobić domowy syrop na kaszel? To prostsze, niż myślisz