Kurkuma hamuje nowotwór jelita grubego? Obiecujące wyniki badań

Kurkuma hamuje nowotwór jelita grubego? Obiecujące wyniki badań

Dodano: 
Kurkuma
Kurkuma Źródło: Shutterstock
Kurkuma, a dokładniej zawarta w niej kurkumina, może hamować rozwój raka jelita grubego, osłabiać komórki rakowe i być wsparciem w leczeniu. To wnioski z badań niemieckich naukowców.

Rak jelita grubego to jeden z najczęstszych nowotworów na świecie. Naukowcy z Uniwersytetu Ludwika Maksymiliana w Monachium przeprowadzili eksperymenty, które wykazały, że kurkumina może pomóc w hamowaniu i leczeniu raka jelita.

Naturalny mechanizm obrony przed nowotworem

W ponad połowie przypadków jelita grubego bardzo ważną rolę w obronie organizmu przed rakiem stanowi gen supresorowy – inaczej antyonkogen – p53. Tłumacząc najprościej, w wyniku działania tego genu, powstaje cząsteczka mikroRNA nazywana miR-34, która odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu rozwojowi choroby nowotworowej.

Teraz okazuje się, że kurkumina może być alternatywą dla tego mechanizmu i jak mówią naukowcy z Monachium – aktywować szlak sygnałowy, który indukuje ekspresję miR-34 (niezależnie od p53) i tym samym pomaga hamować nowotwór. Zespół kierowany przez prof. Heiko Hermekinga opublikował wyniki badania w czasopiśmie Cell Death & Differentiation. Naukowcy swoje doświadczenia przeprowadzili na modelu mysim i na hodowlach komórkowych.

Jak działa kurkumina na nowotwór?

„Istniały już wskazówki w literaturze, że kurkumina może indukować miR-34, ale wcześniej nie przeprowadzono systematycznych badań tego zjawiska. Co więcej, nie było jasne, jaki mechanizm może za tym stać” – powiedział Hermeking.

Jego zespół dowiódł, że cały proces, który wywołuje kurkumina, prowadzi do przedwczesnego starzenia się komórek nowotworowych, osłabia zdolność komórek nowotworowych do migracji i czyni komórki nowotworowe bardziej wrażliwe na określony rodzaj chemioterapii.

Jak podkreślają naukowcy, ważnym aspektem wyników badań jest to, że efekty, które osiąga się dzięki kurkuminie, są niezależne od działania genu supresorowego p53 (problem jednak w tym, że ten gen jest często tracony w większości typów nowotworów). Zdaniem naukowców wyniki ich pracy mogą dać początek ciekawym koncepcjom nowych opcji terapeutycznych, które – ich zdaniem – powinny być kontynuowane w dalszych badaniach.

Czytaj też:
Złota owsianka to przepis na pyszne i zdrowe śniadanie mocy. Chwila i gotowe
Czytaj też:
Złota kiszonka. Doskonale wzmacnia odporność, wspomaga trawienie

Źródło: MedicalXpress.com