Popularny składnik sushi poprawia pamięć? Wyniki zaskoczyły naukowców

Popularny składnik sushi poprawia pamięć? Wyniki zaskoczyły naukowców

Dodano: 
Temari sushi
Temari sushi Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Nowe badanie sugeruje, że popularny składnik sushi wyraźnie poprawia pamięć. Autorzy badania nie kryją, że „siła wyników” ich zaskoczyła.

Mowa o wasabi, nazywanej często w Polsce po prostu japońskim chrzanem. Popularny dodatek do sushi znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Działa antywirusowo, przeciwbakteryjnie i grzybobójczo. Pomaga oczyszczać drogi oddechowe i wpiera trawienie. Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z japońskiego Uniwersytetu Tohoku wskazuje, że do tej listy można także dodać poprawę pamięci.

Jak wasabi poprawia pamięć?

Prof. Rui Nouchi, główny autor badania, w rozmowie CBS News podkreślił, że już z wcześniejszych badań na zwierzętach było wiadomo, że wasabi ma liczne właściwości zdrowotne. Jednak naukowców zaskoczyły wyniki badania przeprowadzone na ludziach, bo zmiany – jak to określił prof. Rui Nouchi, były radykalne. „Poprawa była naprawdę znacząca” – powiedział.

Aktywnym składnikiem wasabi jest związek przeciwutleniający i przeciwzapalny o nazwie 6-MSITC, który jest niezwykle rzadki w roślinach. Naukowcy sprawdzili jego działanie na 72 zdrowych ochotnikach w wieku 60 do 80 lat, których podzielono na dwie grupy. Jedna z nich przyjmowała 100 miligramów (mg) ekstraktu z wasabi przed snem, a pozostali przyjmowali placebo.

Jak seniorzy zareagowali na wasabi?

Po trzech miesiącach w grupie przyjmującej wasabi zaobserwowano poprawę zarówno pamięci krótkotrwałej, jak i długotrwałej, co stwierdzono na podstawie standardowych testów. Prof. Nouchi powiedział, że u osób, które dostały wasabi, wyniki w zakresie pamięci epizodycznej wzrosły średnio o 18 proc., a ogólnie wszystkie wyniki były o 14 proc. wyższe wyniki niż w grupie placebo.

Naukowcy wysunęli teorię, że 6-MSITC zmniejsza stan zapalny i poziom utleniaczy w hipokampie, czyli obszarze mózgu odpowiedzialnym za pamięć. Ochotnicy, którym podano wasabi, wykazali „lepsze wyniki w kojarzeniu twarzy i imion, co często stanowi główny problem związany z pamięcią u osób starszych” – podkreślił prof. Nouchi.

Badania japońskich naukowców sfinansował jeden z producentów wasabi, jednak autorzy badania podkreślają, że firma nie miała żadnego wpływu na wyniki i nie brała działu w badaniu.

Czytaj też:
Surowy łosoś: czy jedzenie surowego łososia jest bezpieczne?
Czytaj też:
Dobry cholesterol może przyczyniać się do demencji? Ustalenia naukowców zaskakują

Źródło: MedicalXpress.com, CBS News, ZDROWIE.wprost.pl