Koronawirus. Czy można jeść na ulicy? GIS opublikował aktualizację Q&A

Koronawirus. Czy można jeść na ulicy? GIS opublikował aktualizację Q&A

Dodano: 
Warzywa
Warzywa Źródło: Fotolia / kreus
28 marca br. GIS opublikował aktualizację serii pytań i odpowiedzi dotyczących ryzyka transmisji koronawirusa za pośrednictwem produktów żywnościowych. Instytucja poinformowała m.in., czy można jeść na ulicy.

Aktualizacja Q&A – pytań i odpowiedzi w temacie ryzyka transmisji koronawirusa SARS-CoV-2 poprzez kontakt z żywnością pozwoliła uzyskać szereg informacji dotyczących kolejnych problemów życia codziennego, związanych z obostrzeniami obowiązującymi w czasie pandemii.

Jedzenie na ulicy i posiłki na wynos

Jak poinformował GIS, nakaz zasłaniania ust i nosa obowiązuje wszystkich w przestrzeni publicznej i nie zakłada odstępstw dotyczących spożywania posiłków w miejscach objętych nakazem noszenia maseczek. Ze względu na transmisję wirusa drogą kropelkową urząd nakazuje spożywanie w domu posiłków zakupionych na wynos, chociaż sama żywność nie stanowi potencjalnego źródła zakażenia.

W dalszej części dokumentu czytamy o metodach postępowania w przypadku zakażenia koronawirusem osoby pracującej w branży gastronomicznej. Przykładowo o fakcie objęcia kwarantanną danego pracownika informuje pracodawcę sanepid po otrzymaniu wyników z laboratorium, w którym zostało przeprowadzone badanie. Następnie zostaje przeprowadzone tzw. dochodzenie epidemiologiczne, czyli ustalenie, z kim dana osoba miała kontakt. Sanepid ustala wówczas ryzyko transmisji wirusa na inne osoby pracujące w tym samym zakładzie.

Jak przechowywać żywność z dostawy?

GIS podał, że posiłki zamawiane do domu powinny zostać spożyte niezwłocznie po ich dostarczeniu. Jeżeli jednak chcemy zostawić jedzenie na później, należy przechowywać je w odpowiednich warunkach chłodniczych, a dania przeznaczone do spożycia na ciepło podgrzewać do temperatury powyżej 70 st. Celsjusza.

Instytucja poruszyła również temat pojemników przeznaczonych do transportu żywności oraz kwestię samego bezpieczeństwa dostaw. GIS przypomniał także zalecenia dotyczące płatności bezgotówkowych.

GIS opatrzył swój zbiór informacji także odnośnikami do zaleceń innych agend oraz organizacji, w tym Komisji Europejskiej, Światowej Organizacji Zdrowia i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, a także Związku Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu HoReCa.

Cała publikacja dostępna jest na oficjalnej stronie internetowej instytucji.

Czytaj też:
GIS opublikował Q&A dotyczące żywności i koronawirusa. Rzecznik komentuje
Czytaj też:
Psychologiczne wsparcie w czasie izolacji – dostępne m.in. przez internet

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny