Jak pandemia wpłynęła na osoby z zaburzeniami odżywiania? Niepokojące wyniki badań

Jak pandemia wpłynęła na osoby z zaburzeniami odżywiania? Niepokojące wyniki badań

Dodano: 
Nogi młodej dziewczyny (zdj. ilustracyjne)
Nogi młodej dziewczyny (zdj. ilustracyjne) Źródło:Fotolia / Punsa
Pandemia COVID-19 ma głęboki, negatywny wpływ na dziewięć na dziesięć osób z zaburzeniami odżywiania, ujawnia nowe badanie z Northumbria University w Newcastle.

Według Beat, brytyjskiej organizacji charytatywnej zajmującej się zaburzeniami odżywiania, około 1,25 miliona osób w Wielkiej Brytanii cierpi na zaburzenia odżywiania. Do tej pory niewiele było wiadomo o wpływie pandemii na tę populację.

Chociaż jest oczywiste, że epidemia COVID-19 ma znaczący wpływ na globalną populację, badania przeprowadzone przez naukowców z Wydziału Psychologii Northumbrii pokazują, że pandemia stwarza dodatkowe, wyjątkowe wyzwania dla osób z zaburzeniami odżywiania.

Badanie powstało po wezwaniach społeczności naukowej do zbadania konsekwencji pandemii dla zdrowia psychicznego dla grup wrażliwych, takich jak osoby starsze i osoby z poważnymi zaburzeniami psychicznymi, w tym osoby z doświadczeniem zaburzeń odżywiania się.

Artykuł został opublikowany w internetowym czasopiśmie Journal of Eating Disorders.

Badanie wpływu na dobre samopoczucie

Na wczesnych etapach blokady pandemicznej w Wielkiej Brytanii dr Dawn Branley-Bell i dr Catherine Talbot przeprowadzili ankietę wśród osób w całym kraju, które obecnie doświadczają zaburzeń odżywiania lub w ich trakcie dochodzi do siebie.

Wyniki sugerują, że zakłócenia w życiu codziennym w wyniku blokady i dystansu społecznego mogą mieć szkodliwy wpływ na samopoczucie jednostki, przy czym prawie dziewięciu na dziesięciu (87%) uczestników zgłosiło, że ich objawy pogorszyły się w wyniku pandemii. Ponad 30% stwierdziło, że ich objawy były znacznie gorsze.

Odkrycia wskazują na szkodliwy wpływ na samopoczucie psychiczne, w tym zmniejszone poczucie kontroli, zwiększone poczucie izolacji społecznej i niskie poczucie wsparcia społecznego.

Analizując odpowiedzi uczestników, naukowcy odkryli, że negatywne skutki mogą wynikać ze zmian zachodzących u poszczególnych osób: regularna rutyna, sytuacja życiowa, czas spędzony z przyjaciółmi i rodziną, dostęp do leczenia, zaangażowanie w aktywność fizyczną, związek z jedzeniem i korzystanie z technologii.

Beat, ogólnokrajowa organizacja charytatywna na rzecz osób z zaburzeniami odżywiania z ponad 25-letnim doświadczeniem w pracy z chorymi i ich bliskimi, odnotowała 81% wzrost kontaktów we wszystkich kanałach pomocy. Obejmuje to wzrost liczby kontaktów w mediach społecznościowych o 125% i wzrost frekwencji grup online o 115%.

Zespół badawczy ostrzega, że konsekwencje braku dostępu do profesjonalnego leczenia zaburzeń odżywiania podczas pandemii mogą być poważne, powodując pogorszenie się stanu niektórych ludzi, a w niektórych przypadkach nawet śmierć.

Relacje w mediach i posty w mediach społecznościowych były również wymieniane jako źródło niepokoju ze względu na zainteresowanie całej populacji jedzeniem, przyrostem masy ciała i ćwiczeniami.

Czytaj też:
W pół roku zniknęło 1,5 tys. sklepów. Większość to spożywczaki

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert