Chociaż spożycie kilku filiżanek herbaty nie wystarcza do uzyskania skutecznej przeciwwirusowej ochrony, naukowcy zidentyfikowali bioaktywne związki o działaniu przeciwwirusowym w herbacie. Już wcześniej dowiedziono ich skuteczność przeciwnowotworową, przeciwzapalną, przeciwutleniającą i przeciwdrobnoustrojową. Badania odbyły się na Uniwersytecie Medycznym Prefektury Kioto oraz Centralnym Instytucie Badawczym w Japonii, a ich wyniki dostępne są online.
Przeciwwirusowe związki w herbacie
W badaniu potraktowano cząstki koronawirusa różnymi ekstraktami i oczyszczonymi katechinami herbaty, a także pochodnymi katechiny i teaflawinami. Naukowcy chcieli sprawdzić, jaka jest skuteczność przeciwwirusowa tych związków w zwalczaniu COVID-19. Zaobserwowali, że ekstrakty z herbaty czarnej, zielonej i oolong spowodowały znaczące obniżenie poziomu wirusa, które ostatecznie spadło poniżej wykrywalnego zakresu. Największy efekt wykazał ekstrakt z czarnej herbaty.
Które związki zwalczają COVID-19?
Jednak w dalszych eksperymentach badacze wykazali, że testowane związki zawarte w herbacie co prawda są skuteczne w inaktywacji wirusa, ale nie muszą zadziałać bezpośrednio na komórki, aby zapobiec przedostawaniu się wirusa. Dlatego sugerują doustne przyjmowanie niektórych związków zawartych w herbacie, aby zwiększyć skuteczność zwalczania COVID-19. Dotyczy to trzech związków polifenowych: EGCG (galusan epigallokatechiny), TSA (teasinensin A) i TFDG (3'-digusan teaflawiny).
Czytaj też:
Zaskakujące zastosowania torebek od herbaty. Wiedziałeś, do czego są przydatne?Czytaj też:
Dezynfekcja domu po COVID-19. To warto zrobić, kiedy ktoś z domowników był zakażony koronawirusem