Oto, dlaczego nie powinno się pić alkoholu przed szczepieniem na COVID i po nim

Oto, dlaczego nie powinno się pić alkoholu przed szczepieniem na COVID i po nim

Dodano: 
Zakrapiana impreza
Zakrapiana impreza / Źródło: Pexels / cottonbro
Rosjanie są oburzeni po ostrzeżeniu krajowego urzędnika ds. zdrowia publicznego, by przez pewien czas powstrzymali się od picia alkoholu przed szczepieniem na COVID-19 i po nim.

Anna Popova, rosyjska urzędnik ds. ochrony zdrowia, przekazała obywatelom, aby nie spożywali alkoholu przez dwa tygodnie przed przyjęciem pierwszej dawki szczepionki Sputnik V. Dodała, że należy wytrwać w abstynencji przez sześć kolejnych tygodni po szczepieniu, aby wywołać odpowiednio silną odpowiedź immunologiczną. Między pierwszą a drugą dawką szczepionki jest 21 dni odstępu.

Mniejsza obawa o skutki uboczne szczepionki, niż alkoholu

– Sądzę, że stres związany z rezygnacją z alkoholu, zwłaszcza w okresie świątecznym, byłby gorszy niż skutki uboczne szczepionki i jej rzekome korzyści – powiedziała mieszkanka Moskwy Elena Kriven.

Jednak zarówno rosyjscy, jak i amerykańscy eksperci ds. szczepionek twierdzą, że rady Popovej są zbyt skrajne. Alexander Gintsburg, twórca rosyjskiej szczepionki, napisał na Twitterze z konta Sputnik V, że „jeden kieliszek szampana nikomu nie zaszkodzi”.

W innym tweecie Gintsburg zaleca powstrzymanie się od spożywania alkoholu na trzy dni przed każdą szczepionką, nie tylko Sputnikiem, a także po niej.

William Moss, dyrektor wykonawczy Międzynarodowego Centrum Dostępu do Szczepionek na Uniwersytecie Johnsa Hopkinsa, powiedział, że nie ma danych potwierdzających takie porady. – Nie ma dowodów na to, że jeśli wypijesz jedno piwo lub kieliszek wina kilka dni po zaszczepieniu, wpłynie to na twoją odpowiedź immunologiczną lub ochronę po szczepieniu – powiedział. – Kiedy mowa o tak skrajnym ograniczeniu, myślę, że w rzeczywistości jest to szkodliwe dla zdrowia publicznego.

Nadmierne spożywanie alkoholu może osłabić układ odpornościowy

Według CDC chroniczne, nadmierne spożywanie alkoholu może mieć szereg szkodliwych skutków dla organizmu. Badania wykazały, że picie alkoholu wpływa na mikrobiom jelitowy i może uszkodzić komórki odpornościowe wyściełające jelita, które stanowią pierwszą linię obrony przed wirusami i bakteriami. Inne badanie wykazało, że upijanie się zmniejsza zdolność niektórych białych krwinek do zwalczania infekcji w ciągu kilku godzin po zatruciu.

Silny układ odpornościowy jest szczególnie ważny podczas pandemii, dlatego rozsądne może być ograniczenie spożycia alkoholu z tego powodu.

Ale nie ma zbyt wielu badań, które dotyczyłyby stricte interakcji szczepionek i alkoholu, prawdopodobnie dlatego, że większość szczepionek jest podawana dzieciom.

Czytaj też:
Choroby wątroby wypisane na skórze. Nie ignoruj tych objawów
Czytaj też:
Wsparcie osób w kryzysie psychicznym w czasie pandemii
Czytaj też:
Dezynfekcja domu po COVID-19. To warto zrobić, kiedy ktoś z domowników był zakażony koronawirusem

Źródło: sciencealert.com
+
 0

Czytaj także