Objawy niedoboru witaminy PP widać na skórze. Poznaj też inne symptomy

Objawy niedoboru witaminy PP widać na skórze. Poznaj też inne symptomy

Dodano: 
Swędzenie skóry
Swędzenie skóry Źródło:Shutterstock / onstockphoto
Witamina PP, występująca również pod nazwami witamina B3 i niacyna, pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jest m.in. potrzebna do właściwego funkcjonowania mózgu, układu krwionośnego oraz procesów trawiennych. Jej brak może objawiać się stanem zapalnym skóry. Ale nie jest to jedyny objaw jej niedoboru.

Witamina PP jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego. Odpowiada za obniżenie „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów. Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Wpływa na wydzielanie żółci przez wątrobę, odgrywając istotną rolę w trawieniu tłuszczów. Pomaga utrzymać prawidłową śluzówkę jelit, która bierze udział w prawidłowym wchłanianiu substancji odżywczych. Niedobór witaminy PP nie występuje często, gdyż organizm wytwarza ją samodzielnie z dostarczanego mu pożywienia, głównie mięsa.

Objawia się chorobą zwaną pelagrą lub rumieniem lombardzkim, ale nazywana była chorobą biedoty, gdyż chorowali na nią ubodzy ludzie, których nie stać było na jedzenie. Dawniej była to choroba śmiertelna, na którą umierało aż 70 proc. chorych. Dziś jest uleczalna. Na jej wystąpienie są narażone zwłaszcza osoby z zaburzeniami funkcjonowania układu pokarmowego, polegającymi na złym wchłanianiu, diabetycy oraz osoby chore na nowotwory. Za czynnik sprzyjający uznaje się również nadużywanie alkoholu oraz ubogą dietę.

Objawy pelagry – choroby spowodowanej niedoborem niacyny

W pierwszej fazie choroby objawy przypominają oparzenia skórne. Występują zarówno na ciele, jak i na twarzy. Na skórze pojawiają się pęcherze i przebarwienia. Objawy występują także strony układu pokarmowego. Są to: zmiany w jamie ustnej, brak łaknienia, zaparcia lub biegunka. Do objawów ze strony układu nerwowego należą natomiast m.in.: bóle głowy, lęki, depresja.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP zależy do wieku oraz płci. Wynosi:

  • 2 do 12 mg na dobę w przypadku dzieci,
  • 16 mg u mężczyzn,
  • 14 mg u kobiet, a w przypadku ciąży i laktacji 17–18 mg.

Jakie produkty dostarczają witaminy PP?

Witamina PP występuje w głównie w mięsie. Aby nie wystąpiły jej niedobory, zalecane jest spożywanie: wszystkich rodzajów mięsa (cielęciny, wołowiny, drobiu) oraz ryb (karp, łosoś, śledzie). W diecie powinny też znaleźć się również sery, warzywa (groszek zielony, groch, pomidory, fasola, suche ziarna fasoli, soja, ziemniaki), nasiona słonecznika, orzechy arachidowe, kasza jęczmienna, drożdże.

Jak zdiagnozować niedobór witaminy PP?

Poziom witaminy PP można określić za pomocą badania krwi. Najczulszym badaniem jest jednak sprawdzenie niacyny w moczu (analiza wysokosprawnej chromatolografii cieczowej metabolitów). Na podstawie badać lekarz zaleca odpowiednią terapię. Leczenie polega na podawaniu preparatów z witaminą PP. Pacjent powinien również dbać o zbilansowaną dietę. Leczenie pelagry pierwotnej daje już efekty po dwóch dniach. Trudniej jest natomiast leczyć pelagrę wtórną, ponieważ należy walczyć z przyczynami pelagry. Duże znaczenie ma suplementacja witamin z grupy B oraz ochrona skóry przed słońcem.

Czytaj też:
Filet z kurczaka na obiad. To danie przygotujesz w pół godziny
Czytaj też:
Rumień na skórze może być objawem poważnej choroby. Nie chodzi tylko o boreliozę