Ile kalorii ma jabłko?

Ile kalorii ma jabłko?

Dodano: 
Jabłka
Jabłka / Źródło: Fotolia / Igor Normann
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców. Jemy je właściwie przez cały rok. Doskonale smakują na surowo, choć można z nich też przygotować pyszną szarlotkę czy mus do naleśników. Jabłka są stosunkowo tanie, można je kupić w każdym sklepie i łatwo zabrać je ze sobą np. do pracy. Tylko... ile kalorii ma jabłko? Czy można bezkarnie zajadać się nimi na diecie odchudzającej?

Większość z nas lubi jabłka, a znajdą się i tacy, którzy jedzą przynajmniej jedną sztukę dziennie. Nic dziwnego, że jabłka cieszą się tak dużą popularnością – możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym, kosztują niewiele, a dodatkowo są łatwe w transporcie do pracy czy szkoły. Nie zgniotą się tak jak banan czy maliny. Jabłka możemy kupić przez cały rok, a ich odmian jest tak wiele, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Ile kalorii ma jabłko?

W 100g surowego jabłka bez gniazda nasiennego znajduje się 47 kalorii. A więc małe jabłko (około 75g z gniazdem nasiennym) będzie miało około 35 kalorii. Średnie (około 112g) 47 kalorii, a duże (około 170g) 71 kalorii. Czy to dużo? Oczywiście, że nie. Tym bardziej że po zjedzeniu dużego jabłka długo będziemy czuć się senni. Nie oznacza to jednak, że jabłka można jeść bez ograniczeń – pamiętajmy, że zawierają cukry. Dobrze, by oprócz jabłek w naszej diecie znalazło się miejsce także na inne owoce, a przede wszystkim na warzywa.

Czytaj także:
Dieta pudełkowa – jak wybrać tę najlepszą i nie dać się naciągnąć

Dlaczego warto jeść jabłka?

  • Skórka jabłka zawiera chrom – minerał, który odgrywa ważną rolę u w działaniu insuliny. Insulina jest hormonem, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, umożliwiając wykorzystanie cukru do produkcji energii.
  • Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie.
  • Świeże jabłka są dobrym źródłem witaminy C i doskonałym źródłem kwercetyny, a także mają dużą liczbę polifenoli.
  • Fitochemikalia to organiczne związki występujące w roślinach, które mają działanie biologiczne, ale nie mają wartości odżywczej. Substancje fitochemiczne nie zostały jeszcze dogłębnie zbadane, ale znane są z ich ogólnych właściwości metabolicznych i przeciwzapalnych.

Czytaj także:
Ile kalorii ma piwo?

Czytaj także