Chroń się przed udarem, jedząc te produkty

Chroń się przed udarem, jedząc te produkty

Dodano: 
Ból głowy
Ból głowy / Źródło: Fotolia / YakobchukOlena
Znaczenie magnezu w organizmie jest zbyt często pomijane na rzecz wapnia i żelaza. Wiele osób może nawet nie wiedzieć, czym jest i co robi. A ​​ten minerał jest odpowiedzialny za ponad 300 reakcji metabolicznych w organizmie, w tym syntezę białka, DNA, RNA i przeciwutleniaczy. Poprawia funkcje mięśni i nerwów.

Oprócz swojej roli w syntezie przeciwutleniaczy, w szczególności glutationu, magnez wiąże się z metalami ciężkimi we krwi (np. kadmem, chromem, niklem, cynkiem i innymi), pomagając w ich eliminacji z ciała. Ma również zdolność zapobiegania udarowi.

Magnez jest ważny

Zwiększenie dziennego spożycia magnezu o 100 mg dziennie nie ma wpływu na częstość występowania chorób sercowo-naczyniowych lub choroby niedokrwiennej serca. Jednak taka dawka znacznie zmniejsza ryzyko udaru mózgu, niewydolności serca, cukrzycy typu 2 i ogólnej śmiertelności. Obecnie zalecana ilość dziennego spożycia magnezu wynosi 400-420 mg dla mężczyzn powyżej 19 lat i 310-320 dla kobiet (dodaj 40 mg, jeśli jesteś w ciąży dla zdrowego rozwoju dziecka).

Dr Mildred Seelig była światowej sławy badaczem magnezu. Opublikowała badania na temat magnezu i jego roli w fizjologii człowieka oraz konsekwencji przewlekłego niedoboru. W jednej z książek przytoczyła niedobór magnezu jako istotny czynnik w ryzyku rozwoju chorób takich, jak:

  • Choroba niedokrwienna serca
  • Nagła śmierć niemowlęcia
  • Dziecięcy zawał mięśnia sercowego (atak serca) i miażdżyca tętnic
  • Choroba kości
  • Choroba nerek i kamica nerkowa.

Kluczem jest równowaga

Brak równowagi między magnezem, witaminą D i fosforem jest niebezpieczny. Zbyt dużo wapnia i/lub fosforu zwiększa zapotrzebowanie organizmu na magnez i zaostrza objawy niedoboru magnezu. W oddzielnym badaniu dr Seelig opisała związek między witaminą D, magnezem, wapniem i fosforem: te składniki odżywcze muszą znajdować się w równowadze, aby organizm mógł je prawidłowo przetworzyć. Nie ma twardej odpowiedzi na temat tego, jaki powinien być stosunek dla konkretnej osoby.

Dlatego ważne jest, aby utrzymać zdrową, zrównoważoną dietę, przebywać na słońcu i wyrzucić z diety m.in. słodkie napoje (są bogate w fosfor, co prowadzi do utraty magnezu) w celu efektywnego wykorzystania każdego z tych składników odżywczych.

Jedno z badań podaje, że populacje z całego świata wykazywały wysokie wskaźniki nagłej śmierci na tle sercowym na obszarach o niskim poziomie magnezu w glebie i/lub wodzie, a badania na zwierzętach już w 1936 r. wskazywały na niedobór magnezu jako czynnik rozwoju miażdżycy objawiający się poprzez stwardnienie tętnic. W 1957 r. wykazano, że niski poziom magnezu jest przyczyną aterogenezy i zwapnienia tkanek miękkich. Ale badania te zostały natychmiast zignorowane.

Ponieważ współczesna dieta z przetworzonej żywności i stresujący styl życia wymagający wysokiej podaży magnezu (którego nie dostarczamy) są powszechne na świecie, coraz więcej osób będzie miało niedobór magnezu, więc możemy spodziewać się wzrostu zachorowań na choroby sercowo-naczyniowe.

Co jeść, by ustrzec się przed udarem?

To nie jest cała lista, ale przewodnik po najpopularniejszych produktach spożywczych o wysokiej zawartości magnezu.

  1. Awokado
  2. Buraki
  3. Surowe kakao
  4. Kapusta
  5. Warzywa krzyżowe, w tym brokuły, brukselka, bok choy i jarmuż
  6. Tłuste ryby (np. łosoś, makrela)
  7. Owoce i jagody, w tym banany i figi
  8. Zioła, w tym szczypiorek, natka pietruszki, koper włoski i bazylia
  9. Orzechy, nasiona i rośliny strączkowe, w tym migdały, orzechy nerkowca, piniowe i brazylijskie, pestki słonecznika i dyni, soczewica
  10. Sałata rzymska
  11. Botwinka
  12. Przyprawy, w tym kolendra, kminek, gorczyca i goździki
  13. Szpinak
  14. Dynia
  15. Rzepa

Źródło: dailyhealthpost.com

Czytaj także

 0