Nie bez powodu lekarze zalecają, by kobiety w wieku reprodukcyjnym suplementowały kwas foliowy. Uzyskanie wystarczającej ilości tej witaminy pomaga zapobiegać uszkodzeniom mózgu lub rdzenia kręgowego u dzieci. Nie oznacza to jednak, że tylko kobiety planujące ciążę lub spodziewające się dziecka powinny zapobiegać wystąpieniu niedoboru tej witaminy. Kwas foliowy odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Potrzebują go zarówno kobiety, jak i mężczyźni.
Kwas foliowy – funkcje
Witamina B9, naturalnie występuje w żywności takiej jak ciemne liściaste warzywa, szparagi i brukselka, jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu komórek, funkcjonowania komórek i tworzenia czerwonych krwinek.
Oto kilka najważniejszych funkcji kwasu foliowego:
-
Zajmuje się produkcją materiału genetycznego zwanego DNA.
-
Obniża poziom homocysteiny u osób z chorobą nerek.
-
Spożywanie dużych ilości kwasu foliowego w czasie ciąży zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej.
-
Wraz z witaminą B12 wspomaga produkcję czerwonych kwinek i zapobiega niedokrwistości.
- Chroni przed nowotworami.
Kwas foliowy – niedobór
Niedobór kwasu foliowego może powodować:
-
niedokrwistość,
-
choroby układu krążenia,
- zaburzenia układu pokarmowego,
- stany zapalne w obrębie jamy ustnej,
-
osteoporozę,
- poronienie,
- wady płodu.
Kwas foliowy – objawy niedoboru
Jak podaje National Institutes of Health, głównym objawem niedoboru kwasu foliowego jest niedokrwistość megaloblastyczna, czyli stan, w którym organizm ma niewielką liczbę nieprawidłowo dużych czerwonych krwinek.
W takiej sytuacji mogą pojawić się następujące problemy:
-
osłabienie,
-
drażliwość,
-
zmęczenie,
- bladość skóry,
- owrzodzenia w jamie ustnej,
- przebarwienia paznokci,
-
bóle głowy
-
skrócenie oddechu,
-
problemy z koncentracją.
Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia optymalna dawka kwasu foliowego wynosi 400 mcg na dobę – dawka ta dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn. W przypadku kobiet w ciąży dawka powinna wzrosnąć. Pomocne może się okazać oznaczenie poziomu kwasu foliowego. W tym celu wystarczy wykonać badanie krwi.
Na niedobór żelaza narażone są także osoby, które prowadzą dietę ubogą w warzywa, a także uzależnione od alkoholu lub zmagające się z chorobami wątroby. Lista osób, które powinny rozważyć suplementację jest jednak znacznie dłuższa. Ludzie z problemami przewodu pokarmowego, w tym z celiakią i zapalną chorobą jelit, są również bardziej zagrożeni niedoborem kwasu foliowego, ze względu na zwiększone ryzyko nieprawidłowego wchłaniania składników odżywczych.
Stosując różnorodną dietę i nie posiadając żadnych, poważnych chorób, które mogłyby utrudniać wchłanianie składników odżywczych, niedobór kwasu foliowego nie powinien nam grozić. W rzeczywistości Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szacuje, że mniej niż 1 procent populacji ma naprawdę niedobór kwasu foliowego.
Czytaj też:
Woda kokosowa – dlaczego warto po nią sięgać
Komentarze