Przetworzona żywność – ile o niej wiesz?

Wiele mówi się o przetwarzaniu żywności i jego szkodliwym wpływie na zdrowie. Jaka jest prawda? Możesz być zdziwiony!
Twój wynik:

1 / 8 Każde przetworzone jedzenie jest złe dla naszego zdrowia.

prawda
fałsz
Nie wszystkie przetworzone produkty spożywcze są niezdrowe. Jednak unikaj przetworzonych produktów spożywczych, które zawierają składniki takie jak tłuszcze trans, duże ilości sodu i cukru oraz chemikalia o nazwach, których nie jesteś w stanie wymówić. Mają mało witamin i minerałów i mogą prowadzić do przyrostu masy ciała. Nie zapominajmy, że przetwarzaniem żywności jest również jej obróbka termiczna. Wiele warzyw ma znacznie poprawione właściwości po ugotowaniu!

2 / 8 Które z poniższych są zaletami żywności przetworzonej w porównaniu do zwykłej żywności?

dłuższy okres przydatności do spożycia
dodatkowe wartości odżywcze
lepszy smak
wszystkie powyższe
Przetworzona żywność może znacząco ułatwiać życie, a ponadto daje większy wybór i różnorodność posiłków. Jednak należy na nią uważać i czytać etykiety.

3 / 8 Co ma dłuższy okres przydatności do spożycia:

pomidor
ketchup
A to nie jedyna przewaga ketchupu nad pomidorem. Warto wiedzieć, że pomidorowe przetwory dostarczają więcej likopenu w porównaniu do zwykłych pomidorów. Likopen pomaga zwalczać szkodliwe wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia organizmu.

4 / 8 Fermentacja to metoda stosowana w przetwórstwie spożywczym. Który z poniższych produktów spożywczych nie podlega fermentacji podczas produkcji?

mleko
jogurt
chleb
wino

5 / 8 Wszystkie przetworzone produkty spożywcze mogą powodować raka.

prawda
fałsz

6 / 8 Co to jest śmieciowe jedzenie?

Nieprzetworzone jedzenie
Naturalne jedzenie poddane procesom chemicznym
Produkt przetworzenia już uprzednio przetwarzanej żywności
Żywność, która praktycznie nie ma śladu naturalnego jedzenia

7 / 8 Co mogą powodować tłuszcze trans?

raka wątroby
cukrzycę
krótkowzroczność
zawał serca

8 / 8 Co może zwyczajowo zrobić dla ciebie E300?

wywołać raka
wzmocnić odporność
To tylko witamina C, więc nie musisz się jej obawiać!