Chcesz przejść na dietę bezglutenową?
Sprawdź, ile o niej wiesz

Wszyscy chcemy odżywiać się zdrowo. Spora część osób stawia w tym celu na dietę bezglutenową. Czy też chcesz jej spróbować? Sprawdź, jak wiele o niej wiesz.
Nie wiesz praktycznie nic o diecie bezglutenowej.
Niestety twoja wiedza o diecie bezglutenowej wciąż jest zbyt mała.
Nadal brakuje ci wiedzy. W ten sposób nie uchronisz się przed przykrymi objawami nietolerancji!
Wciąż wiesz za mało, chociaż idziesz w dobrym kierunku.
Wiesz prawie wszystko. Ale powinieneś nadrobić pewne niewielkie zaległości.
Masz dużą wiedzę o diecie bezglutenowej, ale zanim na nią przejdziesz, skonsultuj się z lekarzem.
Twój wynik:

1 / 8 Gluten to:

konserwant
dodatek do żywności
białko występujące naturalnie w określonych rodzajach żywności
wzmacniacz smaku
Gluten jest białkiem występującym głównie w pszenicy, jęczmieniu i życie. Ziarna te są przetwarzane i stosowane jako skrobie i spoiwa w wielu przetworzonych produktach spożywczych. Możesz również znaleźć gluten w lekach, balsamach do ust i... preparatach witaminowych.

2 / 8 Który z poniższych jest objawem nietolerancji glutenu?

kłopoty z krążeniem
biegunka
ból gardła
dzwonienie w uszach
Typowe objawy nietolerancji glutenu obejmują biegunkę, skurcze, wzdęcia, gazy, zaparcia i niedokrwistość. Celiakia, która jest spowodowana nietolerancją glutenu i jest chorobą autoimmunologiczną, ma wiele z tych samych objawów. Unikalna wysypka zwana opryszczkowym zapaleniem skóry dotyka od 15% do 25% osób z celiakią. Intensywnie swędząca wysypka może pojawić się na łokciach, kolanach i pośladkach. Jeśli masz te objawy, porozmawiaj ze swoim lekarzem.

3 / 8 Odżywianie bezglutenowe ma kluczowe znaczenie, jeśli:

Chcesz schudnąć
Chcesz oczyścić przewód pokarmowy
Chcesz mieć więcej energii
Masz celiakię
Jedynym sposobem na życie bez objawów celiakii lub nietolerancji glutenu jest unikanie pokarmów zawierających gluten. Możesz schudnąć jedząc bezglutenowo, ale bezglutenowo nie oznaczają bezkalorycznie. Jedzenie owoców i warzyw jest świetne, ale upewnij się, że otrzymujesz wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla utrzymania zdrowej diety. Porozmawiaj ze swoim lekarzem lub dietetykiem na temat zdrowego odżywiania bezglutenowego.

4 / 8 Nie ma możliwości zbadać się pod kątem celiakii.

prawda
fałsz
Możesz sprawdzić, czy masz celiakię na podstawie prostego badania krwi, w którym szuka się określonych białek we krwi. Jeśli już usunąłeś gluten ze swojej diety, to mamy dla ciebie złą wiadomość: musisz jeść żywność z glutenem przez kilka tygodni przed badaniem. Jeśli wynik badania krwi jest dodatni, lekarz może to potwierdzić za pomocą biopsji endoskopowej, pobierając małą próbkę jelita cienkiego.

5 / 8 Które spośród poniższych zbóż nie zawiera glutenu?

żyto
jęczmień
pszenica
komosa ryżowa
Komosa ryżowa to „superżwyność”, które jest bezglutenowa i ma bardzo dobre wartości odżywcze, wysoki poziom białka i aminokwasów. Jest to doskonała alternatywa dla innych ziaren. Komosę ryżową można jeść gotowaną jak ryż lub kuskus. Można ją również zmielić na mąkę. Niektóre bezglutenowe makarony są wytwarzane z mąki z komosy ryżowej.

6 / 8 Wystarczy, że spojrzysz na jakieś pożywienie i wiesz, że zawiera ono gluten.

prawda
fałsz
Nie sposób powiedzieć, patrząc na przygotowane potrawy, czy są bezglutenowe, chyba że jest to po prostu ugotowane mięso, ryby lub warzywa. Uważaj na rzeczy takie jak panierka lub sos, szczególnie sos śmietanowy. Czytaj etykiety i zadawaj pytania. W razie wątpliwości nie jedz.

7 / 8 Na diecie bezglutenowej nie można pić alkoholu.

prawda
fałsz
W destylowanych alkoholach, takich jak wino i wódka, nie ma glutenu. Ale niektóre butelkowane napoje alkoholowe mają skład z glutenem. Piwo powstaje z ziaren zawierających gluten, ale na rynku dostępne są oczywiście opcje bezglutenowe.

8 / 8 Która z poniższych opcji to idealne śniadanie bezglutenowe?

tost z masłem
jajecznica
bajgiel z serkiem
naleśniki
Zwykłe bułeczki i naleśniki z mąki pszennej są nie do przyjęcia, ale dostępne są mieszanki bezglutenowe do ich wykonania. Tosty też są zakazane, chyba, że są zrobione z bezglutenowego pieczywa.