Organiczna, ekologiczna żywność – ile o niej wiesz?

Moda na bycie eko trwa nie od dziś. Wiąże się ze zmianami stylu życia – także tymi związanymi z jedzeniem. Jak żyć w zgodzie z naturą i jakie produkty wybierać? Sprawdź, czy twoja wiedza w temacie ekologicznej żywności jest wystarczająca. Zachęcamy, byś uzbroił się w cierpliwość, bo pytań będzie sporo!
Nie wiesz praktycznie nic o organicznym odżywianiu.
Niestety twoja wiedza o organicznym jedzeniu jest zbyt mała.
Nadal brakuje ci wiedzy. Być może wciąż zjadasz te podłe pestycydy!
Uważaj na siebie i twoje spożycie pestycydów w żywności, bo wciąż wiesz za mało.
Wiesz prawie wszystko. Ale powinieneś nadrobić pewne niewielkie zaległości.
Masz dużą wiedzę. Korzystaj z niej i jedz na zdrowie!
Twój wynik:

1 / 13 Jak najprościej odróżnić żywność organiczną od nieorganicznej?

Sprawdzić po dotyku
Żywność ekologiczna zawsze kosztuje więcej
Poszukać etykiety mówiącej, że jest to produkt ekologiczny
Nie ma różnicy

2 / 13 Jaka część żywności musi być ekologiczna, aby umożliwić producentowi żywności stosowanie etykiety „wyprodukowane ze składników ekologicznych”?

0-25 %
10-25 %
25-70 %
75-90 %

3 / 13 Kupując produkty ekologiczne, masz gwarancję, że żywność:

jest bezpieczniejsza i wolna od pozostałości pestycydów
została wyhodowana zgodnie ze ścisłym zbiorem wytycznych, które kontrolują to, co jest stosowane w uprawach i to, czemu poddawane są zwierzęta
zarówno 1 jak i 2 odpowiedź są prawdziwe
odpowiedzi są błędne

4 / 13 Jedzenie produktów nieorganicznych może skutkować:

Spożywaniem potencjalnie szkodliwych poziomów pestycydów
Problemami zdrowotnymi
Przybieraniem na wadze
Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

5 / 13 Oprócz kupowania produktów ekologicznych możesz ograniczyć narażenie na pestycydy poprzez:

Mycie wszystkich niegotowanych owoców i warzyw
Obieranie i przycinanie końcówek owoców i warzyw
Dużą różnorodność jedzenia
Wszystkie powyższe

6 / 13 Niezależnie od tego, czy kupujesz produkty ekologiczne, czy konwencjonalne, które z poniższych produktów zawierają najwięcej pozostałości pestycydów?

Awokado, banany i arbuz
Brzoskwinie
Cebula, jabłka

7 / 13 Czy żywność ekologiczna jest bardziej wolna od zanieczyszczeń, takich jak E. coli i salmonella?

Nie. Rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne nie mogą kontrolować, w jaki sposób woda, gleba i błędy w prowadzeniu upraw mogą zanieczyścić żywność
Tak. Rolnictwo ekologiczne jest ściśle kontrolowane, więc rolnicy nie popełniają błędów, które mogłyby zanieczyścić żywność
Nie. Stosowanie kompostu i obornika jako nawozu w gospodarstwach ekologicznych może zwiększać ryzyko zanieczyszczeń

8 / 13 Jaki jest związek między żywnością ekologiczną a lokalną?

Bardziej prawdopodobne jest, że rośliny ekologiczne będą uprawiane lokalnie.
Najmniej prawdopodobne jest, że produkty organiczne pochodzą z pobliskich upraw.
Nie musi być bezpośredniego związku między nimi.

9 / 13 Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego w 2007 r. przez Newcastle University w Wielkiej Brytanii, mleko ekologiczne:

ma mniej pozostałości pestycydów niż zwykłe mleko
ma więcej zdrowych sprzężonych kwasów linolowych (CLA) i przeciwutleniaczy
ma wyższą zawartość białka

10 / 13 W porównaniu z tradycyjnymi produktami organiczne ziarna zbóż zawierają:

więcej białka
tę samą ilość białka
mniej białka, ale wyższej jakości

11 / 13 Kupując mięso ekologiczne, możesz mieć pewność, że otrzymujesz:

mięso, które jest chudsze i przynosi więcej korzyści zdrowotnych niż mięso konwencjonalne
mięso zwierząt traktowanych w sposób bardziej humanitarny, karmionych żywnością organiczną i nieotrzymujących antybiotyków
ten sam produkt, co taki z etykietą „mięso naturalne”

12 / 13 Czy jedzenie produktów ekologicznych może zwiększyć ryzyko chorób serca?

tak
nie
może je zmniejszyć

13 / 13 Przetworzona żywność organiczna może być również niezdrowa, jeśli zawiera dużo:

tłuszczu
cukru
obie odpowiedzi mogą być poprawne w zależności od rodzaju użytego składnika