Grzyby – ile o nich wiesz?

Jesień w Polsce nieodłącznie kojarzy się z leśnymi wyprawami, z których przynosimy kosze pełne grzybów. Czy warto je zbierać? Czy są zdrowe? Sprawdź, ile o nich wiesz.
Twój wynik:

1 / 8 Grzyby składają się głównie z:

wody
białka
węglowodanów

2 / 8 Jaki procent grzybów stanowi woda?

70-90 %
95 %
60-70 %

3 / 8 Jeden składnik grzybów przynosi szczególne korzyści związane z trawieniem? Cóż to takiego?

selen
miedź
błonnik

4 / 8 Jaki pierwiastek, który znajdziemy w wielu grzybach, odpowiada za poprawę ciśnienia krwi?

potas
magnez
siarka

5 / 8 W które witaminy obfitują grzyby?

D2 i D3
witaminy z grupy B
grzyby nie zawierają witamin

6 / 8 Niektóre grzyby zawierają beta-glukany. Co dobrego robią dla nas te związki?

usprawniają pracę układu odpornościowego
obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
chronią przed nowotworami
wszystkie odpowiedzi są poprawne

7 / 8 Grzyby są źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego.

prawda
fałsz

8 / 8 W grzybach można odnaleźć smak:

gorzki
słony
umami