Ile wiesz o makaronie?

Chociaż na polskich stołach wciąż królują ziemniaki, makaron jest równie dobrą, a czasami może nawet lepszą opcją. Sprawdź, ile wiesz o tym składniku wielu popularnych dań.
Twój wynik:

1 / 10 Ile makaronu rocznie zjada Polak?

średnio 1 kg
średnio 3 kg
średnio 5 kg

2 / 10 Co zwykle wchodzi w skład makaronu?

mąka, woda, sól
mąka, mleko, sól
mąka, jajko, sól

3 / 10 W 100 g ugotowanego makaronu znajduje się około:

250 kcal
110 kcal
300 kcal

4 / 10 Makaron jest bogaty w:

skrobię
witaminy z grupy B
cynk
wszystkie powyższe

5 / 10 Cukrzycy nie mogą jeść makaronu.

prawda
fałsz

6 / 10 Makaron ma wysoki indeks glikemiczny

prawda
fałsz

7 / 10 Istnieją rodzaje makaronu, które mogą być spożywane przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu.

prawda
fałsz

8 / 10 Makaron, który najlepiej nadaje się do nadziewania farszem, to:

cannelloni
tagliatelle
penne

9 / 10 Najlepiej wybierać makarony z semoliny. Co to jest?

mąka z pszenicy durum
mąka żytnia
mąka konjac

10 / 10 Makaron dwujajeczny to:

makaron z dwóch jajek i dowolnej ilości mąki
makaron z dwóch jajek na 1 kg mąki