Co wiesz o orzechach? Rozwiąż najbardziej chrupiący QUIZ

Ziemne, laskowe, pistacjowe, włoskie, brazylijskie... W ich nazwach można się pogubić, ale jedno jest pewne: to jedne z najzdrowszych przekąsek. Sprawdź, co wiesz o orzechach (zalecamy podczas testu przegryzać orzeszki, dobrze wpływają na pracę mózgu).
Nie jest dobrze. Na pocieszenie zjedz garść orzechów włoskich. Świetnie działają na mózg.
Jeszcze dużo orzechów musisz zgryźć. Na pocieszenie zjedz garść ulubionych orzechów.
Twoja orzechowa wiedza potrzebuje podreperowania. Nasza rada: jedz więcej orzeszków.
Całkiem nieźle! Zasłużyłeś na dobre, orzechowe ciasteczko.
Brawo! Twoja orzechowa wiedza może imponować. W nagrodę zjedz lody pistacjowe.
Doskonale! Brawo! Pod ogromem twojej wiedzy, skorupy najtwardszych orzechów same pękają. W nagrodę zjedz orzechowy tort!
Twój wynik:

1 / 10 Jak rosną orzechy ziemne?

Strąki z nasionami dojrzewają w ziemi. Stąd nazwa tych orzechów.
Strąki dojrzewają na niewysokich krzewach. Nazwa wzięła się od strąków, które przypominają suchą i popękaną ziemię.

2 / 10 Co to za orzechy?

Co to za orzechy?
Źródło: Shutterstock
Orzechy pekan.
Orzechy brazylisjkie.

3 / 10 Z leszczyny nazbierasz:

Orzechów laskowych.
Orzechów pistacjowych.

4 / 10 Orzechy nerkowca można wykorzystać do zrobienia:

Wegańskiego odpowiednika twarożku.
Wegańskiego zamiennika mięsa ryb.

5 / 10 Orzechy macadamia są cenione za smak i właściwości zdrowotne. Są jednak toksyczne dla:

Ludzi z alergią na sierść.
Psów.

6 / 10 Orzechy to zdrowa, ale kaloryczna przekąska. 100 g orzechów włoskich zawiera:

Ok. 650 kalorii.
Ok. 1100 kalorii.

7 / 10 Migdały są źródłem redukującego stres magnezu. 100 g migdałów pokrywa:

60 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez.
80 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez.

8 / 10 Najtłustsze orzechy zawierają aż 75 proc. tłuszczu. Są to:

Orzechy piniowe.
Orzechy macadamia.

9 / 10 Dziadek do orzechów służy do:

Sadzenia orzechów na plantacjach.
Rozłupywania orzechów.

10 / 10 Orzechy piniowe to:

Jadalne nasiona niektórych gatunków sosny.
Jadalne nasiona włoskich brzóz.