Dynia jest warzywem, które dostarcza wiele ważnych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne, dynia nie traci właściwości po obróbce termicznej – można ją więc gotować, smażyć i piec bez obaw.
Dynia – kalorie
Dynia nie jest tucząca. 100 g surowego warzywa to zaledwie 26 kcal. Natomiast jeszcze mniejszą wartością energetyczną charakteryzuje się dynia ugotowana – ma zaledwie 20 kcal.
Wypróbuj przepis na gulasz z dyni z czarną fasolą i ryżem
Przepis: Przepis na gulasz z dyni z czarna fasolą i ryżem
gulasz z dyni z czarna fasolą i ryżem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 40 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 300 g obranej dyni hokkaido
- 40 g czarnej fasoli (świeżej, nie z puszki)
- 1 szczypta kminku
- 1 szczypta + 1/4 łyżeczki soli kłodawskiej
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1 plaster świeżego imbiru
- 1/2 szklanki brązowego lub białego ryżu (w zależności od preferencji)
- ząbek czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 1 cebula dymka
- 2 małe marchewki
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 pieczarki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki soku ze startego świeżego imbiru
- 200 ml zupy mocy lub zupy mocy wege
- 1 szczypta ostrej papryki
- 2 szczypty pieprzu ziołowego
- 1 szczypta cynamonu
- 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
- Namocz fasolęNamocz czarną fasolę na całą noc. Rano przepłucz kilka razy pod bieżącą wodą. Nalej świeżej wody i gotuj do miękkości ok. 1-1,5 godziny z dodatkiem szczypty kminku, soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i plastra imbiru.
- Osobno ugotuj ryżOsobno ugotuj ryż brązowy (lub biały) według instrukcji na opakowaniu (standardowa proporcja to 1:2 - ryż: woda).
- Przygotuj dynięObierz dynię i pokrój ją w 2 cm kostkę.
- Przygotuj warzywaPoszatkuj czosnek oraz cebulę i cebulę dymkę. Obierz resztę warzyw. Marchewkę pokrój na plasterki, paprykę na małe paseczki, a pieczarki w małe kawałki.
- Podsmaż warzywaRozpuść na patelni masło klarowane i wrzuć pokrojony czosnek, podsmażaj chwilę. Następnie wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż do zarumienienia. Wrzuć marchewkę, paprykę i pieczarki na patelnię. Dodaj sok z imbiru, podlej połową bulionu i duś przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Po kilku minutach dorzuć dynię i jeśli jest taka potrzeba podlej resztą bulionu. Na końcu dodaj pokrojoną cebulę dymkę, ugotowaną czarną fasolę oraz przyprawy. Całość duś jeszcze przez kilka minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Podaj danieGotowy gulasz podaj z ryżem.
Gulasz z dyni ma działanie prozdrowotne
Miąższ dyni zawiera dużą ilość beta karotenu – witaminy A, który odpowiada nie tylko za soczystą pomarańczową barwę. Dzięki niemu warzywo wykazuje działanie przeciwzapalne oraz chroni przed poważnymi chorobami, w tym nowotworami. Zawiera też m.in.: wapń, magnez, fosfor, kwas foliowy, witaminą B6, potas, sód i cynk.
Dania z dyni działają regeneracyjnie na układ pokarmowy, wspomagają trawienie i odbudowę mikroflory jelit. Działają rozgrzewająco. Gulasz z dyni z czarną fasolą to idealna kompozycja na lekkie jesienne danie na obiad lub kolację. W przepisie nie ma mięsa, mogą się więc nim delektować również wegetarianie.
Czytaj też:
Dieta wegetariańska – charakterystyka, zasady, jadłospis