-
Nukleotydy dietetyczne to brakujący element nowoczesnej suplementacji, która pomoże organizmowi się zregenerować gdy jest obciążony i podatny na infekcje.
-
Nukleotydy wykazują właściwości wzmacniające odporność. Potrafią zmniejszyć i skrócić objawy przeziębienia, szczególnie gdy zostaną wprowadzone we wczesnym etapie infekcji.
-
Połączenie nukleotydów dietetycznych z wysokiej jakości składnikami synergistycznymi (np. cynkiem lub laktoferyną) jest szczególnie wskazane przy obniżonej odporności, problemach jelitowych (wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha), anemii i po zabiegach chirurgicznych.
-
Więcej o nukleotydach dietetycznych dowiesz się na stronie: www.nukleotydydietetyczne.pl
Co to są nukleotydy?
Nukleotydy to cząsteczki organiczne wykorzystywane do budowy naszego DNA. Uczestniczą one praktycznie we wszystkich funkcjach metabolicznych. Można powiedzieć, że są niezwykle ważnymi „cegiełkami” dla naszego prawidłowego funkcjonowania, regeneracji oraz procesów gojenia.
Istnieje kilka różnych sposobów pozyskiwania nukleotydów. Organizm, by sprostać swoim wymaganiom fizjologicznym, potrafi sam wytworzyć odpowiednią ilość nukleotydów. Może tworzyć je od podstaw lub odzyskiwać części z komórek.
Ciekawostka: Nukleotydy znajdują się w mleku kobiecym. Wpływają na kształtowanie wczesnej odporności dziecka. Dlatego wiele preparatów dla niemowląt, które nie mogą być karmione piersią, wzbogaca się obecnie w nukleotydy, ponieważ badania wykazały, że dzieci przyjmujące preparaty dla niemowląt bogate w nukleotydy, utrzymują zdrowszy układ odpornościowy i pokarmowy.
Naturalnym źródłem pozyskiwania nukleotydów jest żywność o wysokiej gęstości komórkowej. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego, zdrowego człowieka na nukleotydy wynosi 1-2g. Pokarmy takie jak: wołowina, podroby, ryby, kawior, owoce morza, czy anchois zawierają najwyższe poziomy nukleotydów. Warto rozważyć suplementację, jeśli w naszej codziennej diecie brakuje wyżej wymienionych produktów.
Suplementacja nukleotydami dietetycznymi – kiedy?
Nukleotydy dietetyczne organizm wykorzystuje do regeneracji i odbudowy komórkowej, przez co ich zwiększone zapotrzebowanie występuje w warunkach przeciążenia i osłabienia organizmu (np. toczącymi się stanami zapalnymi, czy infekcjami).
Nukleotydy dietetyczne poleca się suplementować:
- po przebytej chorobie,
- przy nawracających infekcjach,
- przy urazach,
- problemach jelitowych,
- po długotrwałej antybiotykoterapii,
- w czasie narażenia na permanentny stres,
- w okresie przetrenowania,
- przy tzw. mgle mózgowej,
- w stanach obciążenia pracy wątroby,
- przy problemach jelitowych,
- przy złym stanie skóry (np. zmianach trądzikowych) – przy wypadaniu włosów i problemach ze skórą głowy,
- w permanentnych stanach zapalnych,
- w stanach obniżonej odporności,
- w niedożywieniu organizmu.
Nukleotydy dietetyczne mogą być również niezbędne do suplementacji w warunkach złego stanu zdrowia spowodowanego nadmierną eksploatacją organizmu, mało urozmaiconej diety lub dużej ekspozycji na stres.
Nukleotydy dietetyczne – maksymalna odporność w sezonie infekcyjnym
Zwiększone zapotrzebowanie na nukleotydy pojawia się w szczególności w sytuacjach, gdy organizm potrzebuje szybkiej odbudowy. Kiedy jesteśmy narażeni na patogeny (np. bakterie, wirusy), organizm zwiększa produkcję komórek odpornościowych. Będzie potrzebował łatwo dostępnych i większych ilości cząsteczek budulcowych – nukleotydów – aby zwalczyć infekcję. Nukleotydy dietetyczne wykazują właściwości wzmacniające odporność, potrafią zmniejszyć i skrócić objawy przeziębienia, szczególnie gdy zostaną wprowadzone we wczesnym etapie infekcji.
Suplementacja nukleotydami dietetycznymi jest skutecznym i bezpiecznym sposobem na wzmocnienie organizmu.
Liczne badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ suplementacji nukleotydami dietetycznymi, zwłaszcza na poprawę odporności organizmu. Nukleotydy dietetyczne wykazują wiele cennych właściwości:
- wspomagają wzrost, rozwój i naprawę tkanek,
- zwiększają odporności na infekcje bakteryjne i grzybicze (zwłaszcza w przypadku Staphylococcus aureus oraz Candida albicans),
- wspierają wzrost i regenerację hepatocytów (komórek wątroby), co przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby,
- przywracają sprawność odpowiedzi immunologicznej,
- zwiększają produkcję immunoglobulin, w tym IgG i IgM,
- wykazują działanie przeciwzapalne co wpływa na ogólną poprawę stanu zdrowia, samopoczucia jak i spadek zapadalności na choroby dróg oddechowych,
- wywierają pozytywny wpływ na rozrost pożytecznej mikroflory jelit,
- wspierają regenerację organizmu po wytężonym wysiłku fizycznym.
Ze względu na zawartość puryn, nie zaleca się nukleotydów dietetycznych osobom, które mają podwyższony kwas moczowy (hiperurykemia), chorują na dnę moczanową, przyjmują leki immunosupresyjne lub mają nietolerancję fosfolipidów.
Najlepsze suplementy z nukleotydami dietetycznymi – jakie wybrać?
Innowacyjnym rozwiązaniem na rynku jest połączenie nukleotydów dietetycznych z wysokiej jakości składnikami synergistycznymi. Na uwagę zasługują tutaj nowoczesne preparaty polskiej marki nutraceutycznej – Norsa Pharma. Linię suplementów z nukleotydami dietetycznymi NucleoCare wyróżnia najwyższa jakość produktów i czysty, przemyślany skład tworzony we współpracy z naukowcami, dietetykami i farmaceutami. Popularne produkty z nukleotydami dietetycznymi to:
- Nucleozin Complete – kompleks pięciu czystych nukleotydów dietetycznych i dwóch doskonałych, organicznych form cynku przeznaczone dla osób wymagających ich dodatkowej suplementacji. O dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości cynku powinny w szczególności zadbać osoby, które mają kłopoty z utrzymaniem właściwej masy ciała, zaburzenia smaku i węchu, spadek libido, nasilone stany zapalne skóry, osłabione gojenie się ran, stany depresyjne, ogólnie osłabienie odporności, nadużywanie alkoholu.
- Laktoferin Nucleo – kompleks pięciu czystych nukleotydów dietetycznych w połączeniu z najwyższej jakości laktoferyną (pozyskiwaną ze świeżego mleka) i łagodną dla żołądka witaminą C. Laktoferyna wykazuje szerokie działanie immunomodulujące, przeciwzapalne, bakteriostatyczne, antygrzybiczne, antywirusowe i antybakteryjne. Jest zalecana szczególnie przy anemii i niedokrwistości (laktoferyna wspomaga wchłanianie żelaza), osłabionej odporności, problemach jelitowych (np. zaparcia, wzdęcia, biegunki). Warto podkreślić, że laktoferyna odgrywa istotną rolę także podczas już trwającej infekcji bakteryjnej czy wirusowej. Połączenie laktoferyny z nukleotydami może być pomocne w przyspieszeniu powrotu do zdrowia i odbudowie prawidłowej bariery immunologicznej oraz bariery śluzówki jelit.
Laktoferyna może być również silnym i tajnym agentem w walce z COVID-19. Najnowsze badania sugerują, że laktoferyna może wykazywać działanie ograniczające transmisję wirusa, a pacjenci przy wsparciu laktoferyny wykazują łagodniejszy przebieg choroby i odnotowują mniejsze powikłania pochorobowe.
W związku z powyższym warto rozważyć suplementację nukleotydami zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, jak i w każdym stanie zwiększonego zapotrzebowania organizmu. Ich szerokie oraz potwierdzone wieloma badaniami wsparcie układu odpornościowego sprawia, że okazują się skutecznym elementem nowoczesnej suplementacji. Stanowią świetne uzupełnienie zdrowego stylu życia obejmującego dbanie o pełnowartościową dietę, odpowiednie nawodnienie, właściwą higienę snu i regularną aktywność fizyczną. Osoby przyjmujące leki, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby przed ukończeniem 18 roku życia przed zastosowaniem suplementacji powinny skonsultować się z lekarzem.
Bibliografia:
- Gętek, Monika, et al. "Nutrigenomika–bioaktywne składniki żywności." Postępy Hig. Med. Dośw 67 (2013)
- Davidson, Isobel, and Lorna Fyfe. "A Randomised Double Blind Placebo Controlled Trial of a Nucleotide-Containing Supplement Nucell on Symptoms of Participants with the Common Cold-A Pilot Study." EC Nutrition (2016)
- Dancey, Christine P., Elizabeth A. Attree, and Katrina F. Brown. "Nucleotide supplementation: a randomised double-blind placebo controlled trial of IntestAidIB in people with Irritable Bowel Syndrome [ISRCTN67764449]." Nutrition journal 5.1 (2006)
- McNaughton i in. (2006). Wpływ suplementu nukleotydów na ślinowe IgA i kortyzol po umiarkowanym wysiłku wytrzymałościowym. J Sports Med Phys Fitness. 46: 84-89.
- Navarro J., Maldonado J., Narbona E. i in., Influence of dietary nucleotides on plasma immunoglobulin levels and lymphocyte subsets of preterm infants, „BioFactors” 1999;10(1), s. 67–76.
- Hess JR, Greenberg NA. (2012). The role of nucleotides in the immune and gastrointestinal systems: potential clinical applications. Nutr Clin Pract. Apr. 27 (2): 281-94.
- Palombo J.D., Bowers J.L., Clouse M.E. i in., Hepatic utilization of exogenous nucleotide precursors for restoration of ATP after cold ischemia in rats, „Am J Clin Nutr”. 1993;57(3), s. 420–427.
- Chandra R.K., Numerical and functional deficiency in T helper cells in protein energy malnutrition, „Clin Exp Immunol”. 1983;51(1), s. 126–132.
- Artym J., Laktoferyna – niezwykłe białko, Warszawa 2012, 258.
- Campione E., Lanna C., Cosio T. i wsp., Lactoferrin as Antiviral Treatment in COVID-19 Management: Preliminary Evidence, Published online 2021 Oct 19. doi: 10.3390/ijerph182010985
- https://nukleotydydietetyczne.pl/o-nukleotydach/ [dostęp: 7.11.2022]
Autor:
mgr Karolina Gruszecka, magister dietetyki, absolwentka psychodietetyki, psychosomatyki i somatopsychologii, autorka bestsellera "Psychodietetyka czyli jak wyjść z błędnego koła odchudzania".