Rokitnik – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Artykuł sponsorowany

Rokitnik – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Dodano: 
Rokitnik
Rokitnik / Źródło: Materiały prasowe
Odpowiednie właściwości produktów do pielęgnacji mogą zapewnić wyłącznie naturalne składniki najwyższej jakości. Profesjonalnie wyselekcjonowane stanowią podstawy dla kosmetyków naturalnych, które swoimi wartościami dbają o naszą skórę. Jednym z najbardziej pożądanych elementów w ich składzie jest rokitnik. Co sprawia, że jest tak chętnie wykorzystywany do produkcji kosmetyków organicznych? Jakie dokładnie właściwości wykazuje? Sprawdź, jak wygląda i na co działa rokitnik.

Czym jest i gdzie występuje rokitnik?

Rokitnik zwyczajny to roślina z rodziny oliwkowatych. Najczęściej spotykany jest wzdłuż wybrzeży morskich Europy i Azji. Jest rośliną uwielbiającą słońce i zakwitającą na wiosnę. Doskonale rośnie w kwaśnej glebie, niestraszna mu susza czy mróz, a nawet zanieczyszczone powietrze. W Polsce najczęściej można go spotkać na wydmach i klifach wzdłuż Bałtyku.

Roślina ta ma wygląd silnie rozgałęzionego krzewu, który jest w stanie osiągnąć nawet 6 m wysokości. Na pędach rokitnika występują ostre ciernie, a jego liście mają kształt lancetowaty. Rokitnik jako roślina dwupienna posiada pręcikowe kwiaty o żółtozielonej barwie i żółte kwiaty słupkowe. Jego owoce to niezwykle soczyste i aromatyczne pomarańczowe pestkowce, które wykorzystuje się m.in. do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych.

Odmiany rokitnika są różnorodne. W ogólnym rozróżnieniu wymienia się rokitnik syberyjski i europejski, z podziałem na kolczasty i bezkolczasty bądź deserowy i przemysłowy.

Na co jest dobry rokitnik?

Rokitnik ma szerokie zastosowanie - od przeznaczenia ozdobnego, poprzez kulinarne, do leczniczego. Jest on doskonałej jakości surowcem zielarskim, bogatym w liczne witaminy i mikroelementy. Charakteryzuje się m.in. 15 razy większą ilością witaminy C niż pomarańcza oraz 4 razy większą niż czarna porzeczka. Duża zawartość witamin A, E, K oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych m.in. omega-3, omega-6, omega-7 i omega-9 sprawia, że rokitnik wykorzystywany jest przy leczeniu chorób skóry oraz jako składnik kosmetyków do jej pielęgnacji. Poza tym w rokitniku znajdują się liczne aminokwasy, mikroelementy, m.in. wapń, potas i żelazo, lipidy oraz antyoksydanty, które stosowane zewnętrznie pod postacią np. serum pozytywnie wpływające na barierę ochronną skóry.

Olej rokitnikowy w kosmetyce stosuje się głównie do produkcji kremów dbających o wygląd ciała. Jego właściwości pozwalają na poprawę kondycji skóry - szczególnie tej, która jest nadmiernie przesuszona. Olej z rokitnika jest bowiem źródłem flawonoidów i karotenoidów, które działają antywirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. To sprawia, że polecany jest także do pielęgnacji cery potrądzikowej, zmagającej się z przebarwieniami i rozszerzonymi porami.

W kosmetologii wykorzystuje się owoce rokitnika także do tworzenia kremów, mających na celu opóźnianie procesu starzenia się i redukcję pierwszych zmarszczek. Regularne stosowanie naturalnego kremu z rokitnika pozwala nie tylko odmłodzić skórę, ale również odpowiednio ją nawilżyć, odżywić i przywrócić jej blask.

Kosmetyki naturalne z rokitnikiem do codziennego użytku

Ekologiczne kosmetyki z rokitnikiem to doskonały sposób na poprawę kondycji skóry twarzy. W sprzedaży znajdziesz liczne produkty pod postacią serum czy kremów naturalnych - chociażby wśród produktów Natura Siberica. Marka ta proponuje linię kosmetyków ekologicznych Oblepikha C-Berrica, która nie tylko nadaje cerze naturalnego blasku, ale także chroni ją przed miejskimi zanieczyszczeniami. Wszystkie kosmetyki do pielęgnacji z tej linii tworzone są na bazie organicznego hydrolatu z rokitnika ałtajskiego, połączonego z witaminami: C, A, E, B3 czy B5. Produkty te dostępne są w drogeriach Rossmann pod postacią: kremów do twarzy o działaniu tonizującym lub rozświetlającym; serum energetyzującym bądź antyoksydacyjnym; rewitalizującego peelingu; oczyszczającego żelu. Wybierz kosmetyki wegańskie Natura Siberica, a Twoja skóra twarzy już zawsze będzie ujędrniona i odżywiona.

Źródło: Natura Siberica
 0

Czytaj także