Kuchnia młodego piłkarza

Kuchnia młodego piłkarza

Dodano: 
Jedzenie, kuchnia
Jedzenie, kuchnia
Jeśli Twoje dziecko pokochało piłkę nożną, a gra w nią sprawia mu wielką radość i jest stałym punktem w kalendarzu, pomyśl o tym jak wesprzeć jego pasję odpowiednią dietą. Skomponuj mu smaczne i najlepsze energetycznie menu - zgodne z potrzebami młodego piłkarza.

Zadbaj o to, by miało siłę trenować i czerpało z tego dużo satysfakcji. Niech to będzie ważny krok w kształtowaniu noworocznych nawyków małych sportowców.

Zapał, talent, dyscyplina treningowa to pożądane cechy młodego piłkarza. Są zapowiedzią przyszłych sukcesów. Rodzice jako pierwsi i najlepsi odkrywcy sportowych predyspozycji swoich maluchów powinni zadbać o wypracowanie jeszcze jednego ważnego nawyku, który pomoże ich pociechom rozwijać pasję – wpoić im dobre zasady żywieniowe. Na co warto zwrócić uwagę tworząc menu młodego piłkarza? Dietetyk Wojciech Zep, ekspert prowadzący warsztaty w Electrolux Taste Center podkreśla, że ważne jest systematyczne dostarczanie energii, dzieci powinny spożywać 5-6 posiłków w ciągu doby, co 3-4 godziny.

Niestety, często nie mamy świadomości, że wartość kaloryczna diety młodego zawodnika trenującego półtorej, a czasami dwie godziny w ciągu dnia, jest kluczowa do utrzymania jego formy na optymalnym poziomie. Co więcej, wartość kaloryczna spożywanych posiłków przez dzieci jest wyższa niż dieta dorosłego mężczyzny ważącego 75-80 kg wykonującego lekką pracę fizyczną, albo biurową (tj. u młodego zawodnika rzędu 2800 – 3000 kcal). Dlatego też tak ważne jest monitorowanie dzieci w siatkach centylowych, czyli sprawdzanie jak przebiega ich proces rozwojowy.

Menu na miarę sportowca

Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych i tworzenie zbilansowanej diety zawodnika – juniora warto zacząć od konsultacji z dietetykiem. Specjalista wskaże rodzicom i dziecku ważne zasady, które zaowocują dobrą formą małego piłkarza. W jego diecie kluczowa jest odpowiednia ilość pełnowartościowego zwierzęcego białka (przynajmniej 3 porcje po 20 g – jest to około 6-8 plasterków wędliny, wymiennie z serem, albo około 100 g sera twarogowego lub 2,5- 3 jajka – to wszystko w ramach jednego posiłku). Dlaczego to aż tak ważne? Bo tylko wtedy podana ilość białka jest najlepiej wykorzystywana przez organizm młodego sportowca, to również dobry budulec dla mięśni.

– U dzieci aktywnych fizycznie zapotrzebowanie na białko jest dwa razy większe i wynosi do 2 g na kg masy ciała, a u dorosłego człowieka 0,8 g na kg masy ciała. W przypadku zawodowo grającego piłkarza ta granica jest około 1,4 g – 2 g na kg masy ciała, ponieważ piłka nożna jest klasyfikowana jako sport siłowy, gdzie liczy się masa mięśniowa. Pamiętajmy, by posiłki były podawane 3-3,5 h przed meczem – mówi Wojciech Zep, dietetyk, ekspert prowadzący warsztaty w Electrolux Taste Center.

– W menu idealnym - ułożonym przez Instytut Żywności i Żywienia kolacja powinna stanowić nawet 20% całodziennej energii, czyli 20% z 3 000 kkl to jest 600 kkl i jest to już naprawdę całkiem spory posiłek do zjedzenia. Mitem jest natomiast jedzenie kolacji najpóźniej o godzinie 18:00. Powinno się ją spożywać 2-3 godziny przed snem, aby nie głodować w trakcie jego trwania – dodaje Wojciech Zep,

Czytaj także

 0