Aspartam jest sztuczną substancją słodzącą, która ze względu na swoje silne właściwości słodzące stosowana jest jako dodatek do żywności. Aspartam jest koło 180-200 razy bardziej słodki od cukru, a jego wartość energetyczna jest niemal zerowa (dlatego też, jest stosowany w diecie osób chorych na cukrzycę lub odchudzających się).
Do resortu zdrowia niedawno wpłynęła petycja, w której zaproponowano, by zakazać stosowania aspartamu w przemyśle: spożywczym i farmaceutycznym. Autorzy pisma wskazywali na negatywne skutki stosowania słodzików (czyli aspartamu), argumentując, że związki chemiczne w nich zawarte rozpadają się w organizmie człowieka na szkodliwe dla zdrowia substancje, wywołujące poważne schorzenia. Wśród nich wymieniono m.in. nowotwory mózgu, choroby Alzheimera i Parkinsona, cukrzycę czy syndrom chronicznego zmęczenia.
Swoje tezy autorzy petycji podparli szeregiem badań, które były prowadzone nad aspartamem przez ostatnie lata.
Odpowiedź ministerstwa
W odpowiedzi na petycję resort zdrowia powołał się przede wszystkim na stanowisko Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa żywności (EFSA), który wielokrotnie oceniał bezpieczeństwo stosowania aspartamu. Ministerstwo przypomina też, że w 2013 roku została opublikowana opinia naukowa EFSA na temat bezpieczeństwa aspartamu (E951), w której stwierdzono, że aspartam jest bezpieczny i nie wywołuje szkodliwego działania na mózg i system nerwowy, a także nie zmienia funkcji poznawczych u dzieci i dorosłych. Resort podkreśla, że wtedy wskazano, że bezpieczne dzienne spożycie aspartamu to około 40 mg na jeden kilogram masy ciała. Kolejna opinia EFSA w tej sprawie jest zaplanowana na 2020 rok.
„Aspartam jako dodatek do żywności jest substancją bezpieczną i prawnie dopuszczoną do stosowania w żywności, podlegającą stałej ocenie bezpieczeństwa. Wymagany prawnie obowiązek informowania przez producenta żywności o składzie, daje społeczeństwu wiedzę na temat kupowanych produktów spożywczych. Dzięki temu konsumenci mają możliwość eliminacji ze swojej diety żywności zawierającej liczne dodatki. W świetle przeprowadzonych badań stwierdza się, że aspartam spożywany wraz z dietą człowieka w ilościach nieprzekraczających ADI nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka” – zaznacza ministerstwo w odpowiedzi.
Na koniec resort zdrowia przypomina też, że Polska, będąc członkiem Unii Europejskiej, jest zobowiązana do przestrzegania jej przepisów wspólnotowych, w związku z czym nie może zakazywać stosowania tej substancji.