Zatrucie salmonellą jest bardzo niebezpieczne. Nie bez powodu więc wszystkie przypadki zachorowania są odnotowywane i sprawdzane pod kątem źródła zakażenia. Ostatni, szeroko komentowany w kraju przypadek zatrucia się kilkudziesięciu osób w jednej z popularnych sieci kawiarni pokazuje, jak ważne jest przestrzeganie warunków sanitarnych – zarówno na etapie produkcji, jak i przechowywania produktów, obróbki termicznej czy późniejszego serwowania. Zatrucie salmonellą jest bardzo niebezpieczne szczególnie w przypadku dzieci, osób starszych i z różnych powodów osłabionych.
Zatrucie salmonellą
Do zatrucia salmonellą dochodzi drogą pokarmową. Wystarczy połknąć pałeczki Salmonelli, by doszło do bardzo silnego zatrucia. Najczęściej znajdują się one w jajach i mięsach. Ze względu na szerokie zastosowanie jaj, do zakażenia salmonellą może dojść w wyniku zjedzenia lodów, ciast z kremem, wyrobów garmażeryjnych, tatara. Należy jednak mieć świadomość, że za zakażenie mogą być odpowiedzialne osoby, które przenoszą pałeczki (nosiciele bezobjawowi), a nawet o tym nie wiedzą. Dlatego tak ważne jest, by wszystkie osoby, pracujące przy produkcji żywności czy w lokalach gastronomicznych, regularnie wykonywały badania i w trakcie pracy przestrzegały zasad higieny. Czasem też zdarza się, że jajka skażone salmonellą trafiają na rynek. Wykorzystanie ich w domowych warunkach również może skończyć się zatruciem. W takich sytuacjach GIS zawsze interweniuje i podaje odpowiednie komunikaty do informacji publicznej.
Czytaj też:
Nietypowe miejsca na ciele, w których może rozwijać się rak skóry
Zatrucie salmonellą – objawy
Okres wylęgania trwa mniej więcej od kilku do kilkudziesięciu godzin. Oznacza to, że w tym czasie powinny pojawić się objawy. Najczęściej pojawiają się dolegliwości żołądkowo-jelitowe, ale nie tylko. Oto kilka charakterystycznych objawów zatrucia salmonellą:
-
intensywne wymioty,
-
ból brzucha,
-
skurcze jelit,
-
ból głowy, wodniste stolce z domieszką krwi lub śluzu,
-
gorączka,
-
biegunka.
Podczas badania fizykalnego lekarz może także stwierdzić powiększenie śledziony i wątroby.
Zakażenie salmonellą może przybrać formę uogólnioną, która może prowadzić do śmierci. W takiej sytuacji dochodzi do zaburzeń pracy serca, utraty świadomości, obniżenia ciśnienia krwi, a także pojawia się bardzo wysoka gorączka i drgawki. Stan ten wymaga natychmiastowego wdrożenia leczenia i hospitalizacji. Zatrucie salmonellą leczy się antybiotykami. Do tego dochodzą leki objawowe – przeciwgorączkowe i hamujące biegunkę. Ogromne znaczenie ma także lekkostrawna dieta i podaż płynów.
Czytaj też:
Rak przełyku – objawy, których nie wolno ignorować
Zatrucie salmonellą – jak uniknąć?
Przede wszystkim należy unikać mięs, ciast i lodów niewiadomego pochodzenia. Niewskazane jest rozmrażanie i ponowne mrożenie produktów. Lepiej omijać szerokim łukiem potrawy niedogotowane czy niedopieczone, a także te, które podawane są na surowo (np. tatar, kogiel-mogiel). Warto też uważać na lody i ciasta, które są przechowywane w wątpliwych warunkach.