Anemia bardzo często bywa diagnozowana przypadkiem, podczas rutynowych badań krwi. Niewiele osób idzie do lekarza, ponieważ podejrzewa u siebie niedokrwistość. A to dlatego, że objawy anemii moją być mylące, a często dopiero znaczne zmniejszenie ilości czerwonych krwinek powoduje, że przestajemy normalnie funkcjonować. Niektórzy mogą zmagać się z objawami anemii miesiącami, zanim poszukają pomocy. Niestety niedokrwistość nie jest chorobą, którą łatwo wyleczyć. Na to potrzeba czasu. Jednak o wiele łatwiej doprowadzić do anemii.
Czytaj też:
Zacznij jeść jedno awokado dziennie i sprawdź, co się stanie
Anemia – przyczyny
Anemia może być spowodowana wieloma czynnikami, np.:
-
niezdrową dietą,
-
używkami,
-
brakiem warzyw i owoców,
-
przebytą operację,
-
utrudnionym wchłanianiem żelaza,
-
niedożywieniem,
-
ciążą,
-
innymi chorobami, upośledzającymi układ krwionośny.
Chociaż anemia kojarzy nam się głównie z niedoborem żelaza, może być też spowodowana niedoborem witaminy B12 lub kwasu foliowego. Niedokrwistość występuje, gdy organizm nie ma wystarczającej ilości czerwonych krwinek. W niektórych przypadkach ciało nie wytwarza wystarczającej liczby tych komórek. W innych przypadkach anemia wynika z podstawowego problemu zdrowotnego, takiego jak choroba, która niszczy czerwone krwinki. Znacząca utrata krwi może również powodować anemię.
Anemia – objawy
Początkowo objawy anemii są bardzo subtelne, jednak nieleczona niedokrwistość pogłębia się i coraz bardziej daje się we znaki. Oto kilka objawów, które powinny wzbudzić niepokój i skłonić do wykonania badań:
-
osłabienie,
-
szybkie męczenie się,
-
ból i zawroty głowy,
-
spadek koncentracji,
-
blada skóra i błony śluzowe.
Jeżeli anemia jest spowodowana niedoborem żelaza, mogą pojawić się także:
-
objawy neurologiczne na skutek niedotlenienia mózgu,
-
szum w uszach,
-
zespół niespokojnych nóg,
-
mroczki przed oczami,
-
pęknięcia w kącikach ust,
-
szorstka skóra,
-
sińce pod oczami.
Czytaj też:
Ta dieta może mieć fatalny wpływ na życie seksualne
Anemia – dieta i suplementacja
Zalecana dzienna dawka żelaza jest zależna od wieku i płci. Dziecko poniżej 6. miesiąca życia potrzebuje tylko 0,27 miligrama (mg) żelaza dziennie, a mężczyzna w wieku 19-50 lat wymaga 8 mg na dobę, natomiast kobieta w tym samym przedziale wiekowym potrzebuje 18 mg żelaza dziennie. W czasie ciąży, kobieta powinna zwiększyć dzienne spożycie żelaza do 27 mg. Osoby z niedokrwistością z niedoboru żelaza wymagają znacznego wzmocnienia i potrzebują nawet 150-200 mg żelaza dziennie.
Do produktów bogatych w żelazo zalicza się m.in.:
-
wołowinę,
-
dziczyznę,
-
skorupiaki,
-
sardynki,
-
szpinak,
-
jarmuż,
-
czerwoną paprykę,
-
owoce cytrusowe,
-
nasiona dyni,
-
orzechy nerkowca,
-
pistacje,
-
fasolę,
-
ciecierzycę,
-
soję i wiele innych.
Warto wiedzieć, że niektóre produkty utrudniają wchłanianie żelaza (zarówno z pożywienia, jak i z suplementów diety i leków). Należy więc zachować odstęp, zanim sięgnie się po:
-
kawę,
-
herbatę,
-
produkty mleczne,
-
żywność bogatą w gluten, kwas szczawiowy, garbniki i kwas fitynowy.
Sprawdź, których produktów nie łączyć z żelazem:
Czytaj też:
Łykasz żelazo? Uważaj na te produkty