Anemia – co jeść przy niedoborze żelaza?

Anemia – co jeść przy niedoborze żelaza?

Dodano: 
Żelazo
Żelazo 
Anemia, nazywana inaczej niedokrwistością, jest powszechnie występującym schorzeniem. Może być spowodowana różnymi niedoborami, np. niskim poziomem witaminy B12, małym spożyciem kwasu foliowego lub dietą ubogą w żelazo. Anemia może jednak wynikać nie tylko ze złego odżywiania, ale także być efektem choroby, operacji, a nawet ciąży.

Anemia bardzo często bywa diagnozowana przypadkiem, podczas rutynowych badań krwi. Niewiele osób idzie do lekarza, ponieważ podejrzewa u siebie niedokrwistość. A to dlatego, że objawy anemii moją być mylące, a często dopiero znaczne zmniejszenie ilości czerwonych krwinek powoduje, że przestajemy normalnie funkcjonować. Niektórzy mogą zmagać się z objawami anemii miesiącami, zanim poszukają pomocy. Niestety niedokrwistość nie jest chorobą, którą łatwo wyleczyć. Na to potrzeba czasu. Jednak o wiele łatwiej doprowadzić do anemii.

Czytaj też:
Zacznij jeść jedno awokado dziennie i sprawdź, co się stanie

Anemia – przyczyny

Anemia może być spowodowana wieloma czynnikami, np.:

  • niezdrową dietą,
  • używkami,
  • brakiem warzyw i owoców,
  • przebytą operację,
  • utrudnionym wchłanianiem żelaza,
  • niedożywieniem,
  • ciążą,
  • innymi chorobami, upośledzającymi układ krwionośny.

Chociaż anemia kojarzy nam się głównie z niedoborem żelaza, może być też spowodowana niedoborem witaminy B12 lub kwasu foliowego. Niedokrwistość występuje, gdy organizm nie ma wystarczającej ilości czerwonych krwinek. W niektórych przypadkach ciało nie wytwarza wystarczającej liczby tych komórek. W innych przypadkach anemia wynika z podstawowego problemu zdrowotnego, takiego jak choroba, która niszczy czerwone krwinki. Znacząca utrata krwi może również powodować anemię.

Anemia – objawy

Początkowo objawy anemii są bardzo subtelne, jednak nieleczona niedokrwistość pogłębia się i coraz bardziej daje się we znaki. Oto kilka objawów, które powinny wzbudzić niepokój i skłonić do wykonania badań:

  • osłabienie,
  • szybkie męczenie się,
  • ból i zawroty głowy,
  • spadek koncentracji,
  • blada skóra i błony śluzowe.

Jeżeli anemia jest spowodowana niedoborem żelaza, mogą pojawić się także:

  • objawy neurologiczne na skutek niedotlenienia mózgu,
  • szum w uszach,
  • zespół niespokojnych nóg,
  • mroczki przed oczami,
  • pęknięcia w kącikach ust,
  • szorstka skóra,
  • sińce pod oczami.

Czytaj też:
Ta dieta może mieć fatalny wpływ na życie seksualne

Anemia – dieta i suplementacja

Zalecana dzienna dawka żelaza jest zależna od wieku i płci. Dziecko poniżej 6. miesiąca życia potrzebuje tylko 0,27 miligrama (mg) żelaza dziennie, a mężczyzna w wieku 19-50 lat wymaga 8 mg na dobę, natomiast kobieta w tym samym przedziale wiekowym potrzebuje 18 mg żelaza dziennie. W czasie ciąży, kobieta powinna zwiększyć dzienne spożycie żelaza do 27 mg. Osoby z niedokrwistością z niedoboru żelaza wymagają znacznego wzmocnienia i potrzebują nawet 150-200 mg żelaza dziennie.

Do produktów bogatych w żelazo zalicza się m.in.:

  • wołowinę,
  • dziczyznę,
  • skorupiaki,
  • sardynki,
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • czerwoną paprykę,
  • owoce cytrusowe,
  • nasiona dyni,
  • orzechy nerkowca,
  • pistacje,
  • fasolę,
  • ciecierzycę,
  • soję i wiele innych.

Warto wiedzieć, że niektóre produkty utrudniają wchłanianie żelaza (zarówno z pożywienia, jak i z suplementów diety i leków). Należy więc zachować odstęp, zanim sięgnie się po:

  • kawę,
  • herbatę,
  • produkty mleczne,
  • żywność bogatą w gluten, kwas szczawiowy, garbniki i kwas fitynowy.

Sprawdź, których produktów nie łączyć z żelazem:

Czytaj też:
Łykasz żelazo? Uważaj na te produkty