Dieta kobiety ciężarnej ma ogromne znaczenie dla rozwoju płodu, dlatego też powinna być zdrowa, urozmaicona i bogata we wszystkie, niezbędne składniki odżywcze. Ponieważ zapotrzebowanie na niektóre witaminy jest w okresie ciąży zwiększone, kobiety powinny częściej sięgać po pewne produkty.
Dieta kobiety ciężarnej jest szalenie ważna dla prawidłowego rozwoju płodu. Dlatego też większość pań, gdy tylko dowiedzą się o ciąży (a często nawet wcześniej, na etapie planowania ciąży), natychmiast szuka informacji na temat prawidłowego żywienia w tym czasie. Istnieją bowiem produkty, których w czasie ciąży lepiej unikać (np. surowe mięso, ciasta z kremem) oraz takie, których nie może zabraknąć w codziennej diecie. Sprawdź, po które produkty warto sięgać w czasie ciąży i dlaczego jest to takie ważne.
Dieta kobiety ciężarnej – produkty, które warto wprowadzić
-
Woda. Jeśli do tej pory kobieta piła jej niewiele, to najwyższy czas, żeby zmienić swoje przyzwyczajenia. Woda jest niezbędna do życia i każdy z nas powinien dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, a kobiety w ciąży szczególnie. W czasie ciąży zwiększa się objętość krwi nawet o 1,5 litra! Odpowiednie nawodnienie może również pomóc w zapobieganiu zaparciom i infekcjom układu moczowego.
-
Produkty mleczne. Pomagają one zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na białko i wapń. Probiotyki mogą również pomóc zmniejszyć ryzyko powikłań, jak np. stan przedrzucawkowy.
-
Jajka. Zawierają cholinę – niezbędny składnik odżywczy dla zdrowia i rozwoju mózgu. Ponadto są bogate w wiele różnych witamin i składników odżywczych, np. żelaza, białka.
-
Zielone warzywa liściaste. Zawierają błonnik, witaminę C, witaminę K, witaminę A, wapń, żelazo, kwas foliowy i potas. Są bogatym źródłem antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki.
-
Łosoś. Zawiera on kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne w czasie ciąży, szczególnie długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 DHA i EPA. Jest także naturalnym źródłem witaminy D. Warto także sięgać po olej z wątroby ryb.
-
Produkty pełnoziarniste. Są bogate w błonnik, magnez oraz witaminy z grupy B. Są także kaloryczne, co pozwala zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na kalorie.
-
Awokado. Zawiera duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, kwasu foliowego i potasu. Mogą przyczynić się do poprawy zdrowia płodów i złagodzenia skurczów nóg występujących u kobiet w ciąży.
-
Mięso. Chude mięso jest dobrym źródłem wysokiej jakości białka. Wołowina i wieprzowina są również bogate w żelazo, cholinę i witaminy z grupy B, które są ważnymi składnikami odżywczymi w czasie ciąży. Wiele kobiet w tym czasie odczuwa niechęć do mięsa, a ponadto zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na żelazo, co może prowadzić do konieczności wdrożenia suplementacji.
-
Rośliny strączkowe. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego, błonnika i wielu innych składników odżywczych. Kwas foliowy jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym w czasie ciąży i może zmniejszyć ryzyko niektórych wad wrodzonych i chorób.
W okresie ciąży lepiej nie eksperymentować z suplementami diety na własną rękę. Dzięki regularnym badaniom i zgłaszaniu niepokojących objawów lekarz może w porę zareagować i wdrożyć odpowiednie leczenie lub suplementację.