Kolagen. Dlaczego jest tak ważny i jaki wybrać dla siebie?
Artykuł sponsorowany

Kolagen. Dlaczego jest tak ważny i jaki wybrać dla siebie?

Dodano: 
Plaża
Plaża Źródło: Materiały prasowe
Kolagen. Słowo dobrze znane każdemu, kto troszczy się o wygląd. Ale co tak naprawdę wiemy o kolagenie? Czy zdajemy sobie sprawę z tego, czym jest? Jakie zadania spełnia w organizmie? Co robić, kiedy zaczyna go brakować?

Kolagen to białko zbudowane z długich łańcuchów aminokwasów. Jest go w naszym organizmie wyjątkowo dużo – aż 30% całego ludzkiego białka stanowi właśnie kolagen. Wyróżnia się około 30 jego rodzajów, a każdy z nich spełnia inne zadania w organizmie. Kolagen to np. główny budulec skóry, jak i chrząstek stawowych. Obrazowo można porównać go do kleju, który spaja ze sobą komórki. Wskazuje na to już jego nazwa – „kolla” to w języku greckim właśnie „klej”.

Kolagen dla skóry

Dla każdej osoby, która troszczy się o stan skóry, szczególne znaczenie ma kolagen typu I. To ten rodzaj jest odpowiedzialny za skórę, za jej odpowiedni wygląd, jędrność i elastyczność. W skórze występuje także kolagen typu III, który ma swój udział np. przy zabliźnianiu ran. Z czasem kolagen na wcześniej uszkodzonym miejscu jest zastępowany przez kolagen typu I, a blizny znikają lub wygładzają się.

Wraz z wiekiem organizm produkuje coraz mniej kolagenu (spadek wynosi nawet 1,5% w skali roku). Biorąc pod uwagę, że jednocześnie nieustannie dochodzi do niszczenia jego struktury, w pewnym momencie życia zostaje zachwiana równowaga między produkcją a ubytkami kolagenu – więcej kolagenu ulega niszczeniu niż powstaje. To zjawisko ma miejsce zwykle po 25 roku życia i to wtedy można zauważyć pierwsze objawy niedoborów tego białka, jak np. utrata jędrności, sprężystości skóry, pierwsze zmarszczki, cieńsze włosy itd.

Na niedobór kolagenu

Czy mamy jakikolwiek wpływ na to, by zatrzymać ten proces? Pomóc może dieta i dostarczanie składników niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesu powstawania kolagenu. Takim składnikiem jest np. znana każdemu witamina C.

Można także zadbać o to, żeby w jadłospisie był obecny kolagen naturalny. Często używana w kuchni i przemyśle spożywczym żelatyna to praktycznie czysty kolagen – fani zimnych nóżek powinni być z tego faktu szczególnie zadowoleni. Można także skorzystać z szeregu suplementów diety, które zawierają dawki kolagenu.

Kolagen naturalny może wspomóc wygląd i samopoczucie, np. utrzymanie dobrego stanu skóry. Może też zahamować wystąpienie oznak starzenia. Wykazuje antybakteryjne działanie i może wspomagać utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.

Kolagen rybi czy jakiś inny?

Kolagen naturalny może być pozyskiwany z ryb, bydła, świń czy drobiu. Z tego zestawu największą renomą cieszy się kolagen morski. Najczęściej pochodzi on ze skóry ryb. Jest to kolagen typu I, czyli, jak wspomnieliśmy wyżej, kluczowy dla dobrej formy ludzkiej skóry.

Kolagen rybi cechuje się wysoką przyswajalnością, ma bowiem budowę najbardziej zbliżoną do kolagenu ludzkiego. Jego cząstki mają najmniejszy rozmiar z wszystkich rodzajów kolagenu, przez co łatwiej przedostają się do krwiobiegu. Kolagen morski jest przyswajany nawet do 1,5 raza lepiej niż inne rodzaje tego białka.

Kiedy mówimy o przyswajalności, to warto pamiętać, żeby wybierać kolagen w postaci hydrolizatu. Co to oznacza? Hydrolizat to kolagen rozczłonkowany na minimalne kawałki, dzięki czemu organizm jest w stanie łatwiej sobie z nim poradzić podczas trawienia.

Przy wyborze preparatu kolagenowego warto dowiedzieć się, jakie jest pochodzenie użytego kolagenu. Niektórzy producenci używają w swoich produktach kolagenu pochodzącego np. z... meduz. Można także trafić na kolagen z masowo hodowanych w Azji tilapii. Taki kolagen, mimo że technicznie nadal jest kolagenem rybim, nie cieszy się dobrą opinią.

Jakie inne zalety, poza przyswajalnością, ma kolagen rybi?

Kolagen morski to kolagen typu I, czyli ten najważniejszy dla skóry.

Kolagen morski zawiera dużą ilość aminokwasów, jak glicyna i prolina. Oba te związki spełniają ważne zadania np. glicyna wspiera centralny układ nerwowy, ma właściwości antyoksydacyjne, wspomaga prawidłowy poziom cukru we krwi. Prolina stymuluje syntezę kolagenu i również jest ważnym antyoksydantem.

Pozyskanie kolagenu rybiego jest przyjazne dla środowiska. Jest on pozyskiwany z takich części ryby (skóra, łuski), które i tak zwykle są traktowane jak odpadki i wyrzucane.

Jednym z produktów, który zawiera kolagen rybi jest Class A Collagen, produkt polskiej firmy Noble Health. Jego dzienna porcja zapewnia aż 800 mg kolagenu, a do tego zawiera także tak ważne składniki jak biotyna, cynk, selen, ekstrakt z pestek winogron czy kwas hialuronowy. Preparat może się pochwalić badaniami przeprowadzonymi na Collegium Medicum w Bydgoszczy, jak również ekspertyzą, która potwierdziła, że składniki są odpowiednie dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Źródło: Noble Health