Gluten w odwrocie

Gluten w odwrocie

Dodano:   /  Zmieniono: 2
Moda na dietę bez glutenu ma się dobrze. Czy to możliwe, że naukowcy się pomylili i gluten jest mniej straszny, niż się wydawało?

Moda na dietę bezglutenową podbija świat. – Już co dziesiąta rodzina w Europie kupuje produkty bezglutenowe – twierdzi „The Economist”. Produkty bez glutenu to przemysł wart dziś miliardy dolarów. Skąd wziął się ten trend? Stąd, że coś niedobrego stało się z cywilizacją. Tyjemy i puchniemy. Wzdęcia, zaparcia, stany zapalne czy nietolerancje pokarmowe są coraz częstsze. Na pewno masz w rodzinie kogoś, kto cierpi z ich powodu. Naukowcy co rusz odkrywają powiązania tego typu problemów z chorobami autoimmunologicznymi czy nowotworami. W krucjacie przeciw tym schorzeniom ciągle jednak krążymy po omacku. Przełom w badaniach może nastąpić przypadkowo – na przykład w wyniku wojny.

WOJNA W SŁUŻBIE DZIECIOM

=====

=====
Więcej możesz przeczytać w 13/2015 wydaniu tygodnika e-Wprost.

Archiwalne wydania Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

 2
  • Janinnna   IP
    Denerwuje mnie moda na bezglutenowe jedzenie bez powodu. Ja mam stwierdzoną nietolerancję pokarmową na gluten (zrobiłam test na nietolerancję w REVITUM). Muszę uważać na to, co jem, bo powodować to może problemy zdrowotne. Musiałam zastąpić gluten innymi składnikami. Pomimo tego staram się żyć pełnią życia. :-)
    Dodaj odpowiedź 0 1
      Odpowiedzi: 1

    Czytaj także