Nietolerancja glutenu, zwana również celiakią, jest bardzo poważną chorobą, które znacznie utrudnia normalne funkcjonowanie. Chorzy muszą wyjątkowo uważać na to, co jedzą. Niestety nie chodzi wyłącznie o unikanie pieczywa i wyrobów mącznych. Gluten jest powszechnie dodawany do wielu różnych produktów, których nie kojarzymy z mąką i ziarnami zbóż, np. do pasztetu. Na szczęście w sklepach coraz częściej można spotkać specjalne działy z żywnością bezglutenową.
Celiakia polega na nietolerancji białka obecnego w nasionach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Gdy chory spożyje któryś z tych produktów, jego układ immunologiczny reaguje obronnie i pojawia się szereg różnych objawów.
Badania naukowe udowodniły, że bezpodstawna eliminacja glutenu z diety powoduje problemy ze zdrowiem, np. sprzyja występowaniu cukrzycy. Dlatego też przed rozpoczęciem diety bezglutenowej należy się upewnić, czy aby na pewno są ku temu powody.
Czytaj też:
Odchudzanie – 5 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć
Oto kilka objawów nietolerancji glutenu:
Nietolerancja glutenu a trawienie
Po spożyciu produktów zawierających gluten mogą pojawić się problemy trawienne, gazy, wzdęcia i biegunka. W przypadku dzieci często spotykane są zaparcia.
Nietolerancja glutenu a nastrój
Problemy gastryczne często powodują też zaburzenia nastroju, depresję i lęki.
Nietolerancja glutenu a ból stawów
Bolące stawy są często objawem nietolerancji glutenu. Jest to spowodowane stanem zapalnym w obrębie organizmu. Obrzęk i bolesność stawów, szczególnie palców i kolan, może wskazywać na nadwrażliwość na gluten.
Nietolerancja glutenu a skóra
Długotrwała ekspozycja na gluten może doprowadzić do uszkodzenia jelit i utrudnionego wchłaniania różnych witamin i składników odżywczych. Na skórze mogą się wówczas pojawić krostki grudki, przypominające gęsią skórkę – występuje głównie na ramionach. Może też być odczuwalny świąd skóry.
Nietolerancja glutenu a osłabienie
Uczucie zmęczenia lub senności po zjedzeniu posiłku zawierającego gluten jest powszechne u osób nietolerujących tego białka. Odwrotnie na gluten reagują osoby, które nie mają celiakii. Oni dla odmiany czują zastrzyk energii.
Czytaj też:
Przyczyny bólu głowy. Codzienne nawyki mają znaczenie
Nietolerancja glutenu a choroby autoimmunologiczne
Celiakia może wiążać się z innymi chorobami, takimi jak: zapalenie tarczycy, Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, toczeń, łuszczyca, twardzina lub stwardnienie rozsiane.
Nietolerancja glutenu a cykl owulacyjny
Nietolerancja glutenu może powodować zaburzenia hormonalne. U kobiet czasem diagnozuje się zespół policystycznych jajników lub problemy z płodnością.
Jeżeli zauważysz u siebie któryś z tych objawów, musisz wykonać szczegółowe badania, które rozwieją twoje wątpliwości. Bagatelizowanie problemu i dalsze spożywanie żywności zawierającej gluten może spowodować poważne problemy ze zdrowiem.