Siemię lniane – zdrowe i tanie superfoods
Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego – rośliny pochodzącej z Bliskiego Wschodu, a dokładniej z rejonu Żyznego Półksiężyca. Obecnie len uprawiany jest na szeroką skalę niemal na całym świecie, nie występuje w stanie dzikim. Płaskie nasiona o wielkości 2-3 mm są popularnym składnikiem zdrowej diety. Siemię lniane dzieli się na dwa główne typy: brązowe oraz złote. Właściwości obu rodzajów nasion są do siebie zbliżone. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości zaliczane jest do zaszczytnego grona superfoods, czyli naturalnych produktów zawierających szczególnie cenne składniki odżywcze.
Niepozorne, małe ziarenka są źródłem ogromu drogocennych substancji zbawiennie wpływających na nasze zdrowie. W siemieniu lnianym znajdziemy między innymi:
- związki śluzowe,
- błonnik,
- lignany,
- białko,
- witaminę C i E oraz z grupy B,
- enzymy,
- cynk,
- żelazo,
- magnez,
- kwas foliowy.
Z nasion lnu tłoczy się wartościowy olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, witaminę E oraz sterole roślinne.
Właściwości siemienia lnianego
Liczne badania dowodzą, że włączenie siemienia lnianego pozwala kompleksowo zadbać o swój organizm. Spożywanie nasion lnu działa ochronnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną (szczególnie u kobiet w okresie menopauzy), reguluje pracę jelit oraz gospodarkę lipidową i węglowodanową. Siemię lniane szczególnie polecane jest osobom borykającym się z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Śluz z nasion lnu działa osłonowo na błony śluzowe żołądka, przełyku i dwunastnicy, stając się zabezpieczeniem przed szkodliwym działaniem kwasu solnego, regulując poziom pH.
Co ciekawe, spożywanie siemienia lnianego jest wsparciem w procesie odchudzania. Błonnik zawarty w ziarenkach pod wpływem kontaktu z wodą pęcznieje, dając uczucie sytości na dłużej. Żołądek opróżniany jest powoli, zmniejsza się uczucie głodu.
Skutki przyjmowania siemienia lnianego zauważymy gołym okiem! Naturalna kuracja pozytywnie wpłynie na stan skóry, włosów i paznokci.
Jak spożywać siemię lniane?
Nasiona lnu w surowej formie nie mają charakterystycznego zapachu ani smaku. Najczęściej przygotowuje się z nich kisiel. Aby uzyskać gęstą zawiesinę, wystarczy zalać 3 łyżki nasion 200 ml ciepłej wody. Miksturę należy odstawić na minimum godzinę, a następnie przecedzić. Otrzymany kisiel zaleca się spożywać 2-3 razy dziennie, małymi porcjami. Siemię lniane w formie zawiesiny jest szczególnie polecane osobom z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, w tym biegunek.
Nieprzetworzone siemię lniane w postaci ziaren jest doskonałym dodatkiem do zup, owsianek, granoli czy koktajli. Z kolei zmielone ziarna z dodatkiem odrobiny wody doskonale zastępują jajka w kuchni wegańskiej.
Oleofarm – naturalnie dla twojego zdrowia
Chcesz wzbogacić swoją dietę o zdrowe, naturalne siemię lniane? Wysokiej jakości nasiona i oleje tłoczone na zimno oferuje polska marka Oleofarm. W sprzedaży znajdziesz siemię lniane brązowe oraz złote. Każde z nich dostępne jest w wyjątkowo atrakcyjnej cenie. Na szczególną uwagę zasługuje nierafinowany, tłoczony na zimno olej z nasion lnu. W butelce zamknięte jest bogactwo kwasów omega-3, które stanowią ponad 55 proc. składu tego tłuszczu, a także witaminy i minerały kompleksowo oddziałujące na organizm. Olej z lnu doskonale sprawdza się nie tylko w kuchni, ale także kosmetyce. Spożywanie oleju polecane jest dorosłym oraz dzieciom.
Len wykorzystywany do produkcji olejów z logo Oleofarm jest surowcem farmakopealnym.